Bob Geldof protestno vrnil naziv častnega občana Dublina

13. 11. 2017, 14:12 | Scena | Vir: STA

              Bob Geldof protestno vrnil naziv častnega občana Dublina (foto: profimedia) profimedia

Irski glasbenik in aktivist Bob Geldof je danes vrnil naziv častnega občana Dublina, s čimer je izrazil protest proti mjanmarski voditeljice Aung San Suu Kyi, ki je prav tako prejela ta naziv. Ob tem je Nobelovi nagrajenki za mir očital, da je soodgovorna za genocid nad muslimansko manjšino Rohingya.

Geldof je v sporočilu za javnost poudaril, da je povezovanje Suu Kyijeve z Dublinom sramotno. "Izkazali smo ji čast, zdaj pa nas je osupnila in osramotila," je zapisal glasbenik.

"Nočem, da se me kakorkoli povezuje z osebo, ki sodeluje v množičnem etničnem čiščenju ljudstva Rohingya," je bil oster Geldof.

"Bil bi hinavec, če bi delil čast z nekom, ki je postal najmanj sokrivec umora, soodgovoren za etnično čiščenje in pomočnik pri genocidu," je dodal legendarni glasbenik.

Združeni narodi ocenjujejo, da je večina pripadnikov ljudstva Rohingya, ki so živeli v mjanmarski zvezni državi Rakhine, pred nasiljem mjanmarskih varnostnih sil zbežala v sosednji Bangladeš. V Mjanmaru že desetletja preganjajo pripadnike te manjšine in jim odrekajo pravico do državljanstva.