Anja Oman | 15. 12. 2020, 10:51

Potovanja v času korone (pogovor z organizatorko samostojnih potovanj Katjo Kenda)

Aleksandra Saša Prelesnik

Turizem je eden največjih poražencev korone. Letala stojijo, hoteli so zaprti, muzeji, galerije in svetovne znamenitosti osamljeno čakajo na gneče, ki so jih nekdaj gostili. Nekaj, kar je bilo še pred meseci tako preprosto in dostopno, danes ni več. O tem, kaj se s potovanji dogaja trenutno in kako bodo izgledala v prihodnosti, sem se pogovarjala s samostojno organizatorko potovanj, Katjo Kenda. 

Katja, od najinega zadnjega intervjuja je minilo skoraj eno leto, pa se zdi celo realnost nazaj. Takrat sem se ravno pripravljala na potovanje po Šrilanki in oddih na Maldivih, danes pa se zdi, da so meje občin konec našega raziskovalnega sveta. Je res tako, ali je svet vseeno bolj odprt kot izgleda? 

Res je. Izgleda, da bomo tudi v turizmu in potovanjih ločili obdobje na pred in po letu 2020. Brezskrbnih potovanj trenutno ni, letalski promet v turistične namene je dobesedno obstal.

V Sloveniji smo omejeni na občinske meje, pa tudi drugje po Evropi in celemu svetu je podobno. 

Letalski promet stoji, hoteli, restavracije, galerije, muzeji, kavarne, znamenitosti, vse je zaprto za javnost. Nekatere države sicer sprejemajo turiste. Na primer: Mehika, Karibi, Maldivi, Kanarski otoki..., a do tja turisti z restrikcijami v lastni državi ne morejo. 

Človek bi si predstavljal, da je tvoje delo končano, da v njem ni več prihodnosti, a na družbenih omrežjih izgleda, kot da delaš kot še nikoli. Kaj se dogaja s panogo potovanj? Kako se je spremenila?

Panoga potovanj je trenutno res obstala, a dela v ozadju je ogromno. Več imam časa za delo na spletu in pripravljam vsebine, ki ljubiteljem potovanj že danes pridejo prav in točno vedo, kam se bodo obrnili v prihodnosti. 

Ves čas poskušam ohranjati povezavo s potovanji in deliti nasvete za potovanja, ki jih sicer težje najdemo v turističnih vodičih. Na mojem IG profilu je tako nastala serija ˝Travel tips & tricks˝, ki ga za vsako državo posebej pospremim s kvizom v instagram zgodbah. Odziv na kvize je bil res nad pričakovanji, številna sporočila sledilcev pa so me spodbudila, da s tem nadaljujem.

Trenutno pripravljam popolnoma nov segment potovanj – poročna potovanja, s katerim bom omogočila mladoporočencem, da doživijo medene tedne za povsem normalno ceno, brez astronomskih provizij samo zato, ker je potovanje poročno. Z organizacijo vseh ostalih potovanj bom seveda nadaljevala.

Ob začetku prvega vala sem spremljala, kako si nekaterim Slovencem pomagala najti načine za pot nazaj domov. Imaš kakšno zanimivo anekdoto iz tega časa? 

Ja, res sem pomagala ljudem, da so se vrnili iz vseh možnih koncev sveta - Mehike, Indije, Zanzibarja, Šrilanke, Rusije, Maroka, Španije in drugih koncev. Mislim, da jih je bilo skupaj več kot dvajset.

V tistem času je očitno šlo od ust do ust in ljudje so klicali, ker so slišali, da jim lahko pomagam. V spominu mi je ostala gospa, ki je bila prepričana, da je poklicala na konzulat RS in da jo bom vpisala na listo za reparacijski let, ki bi ga organizirala naša država.

Kam lahko Slovenci danes potujejo? Kako? Potrebujejo kakšno dovoljenje?

Ta trenutek, ko so občinske meje še zaprte, Slovenci ne moremo potovati, vsaj ne v turistične namene. Trenutno lahko potujejo le izjeme, ki so zapisane v Odloku o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19, to pa so na primer nujna neodložljiva poslovna potovanja ali obisk ožjih družinskih članov za kratek čas. Z dokazili seveda.

Ko se bodo občinske meje zopet odprle in nam bo dovoljen prehod državne meje v turistične namene, pa bo zopet postal bolj aktualen t.i. Semafor za prehajanje mej, ki se redno posodablja glede na epidemiološko stanje vsake države posebej. Glede na barvo države (zelena, oranžna, rdeča) se upoštevajo omejitve in ukrepi pri vrnitvi v Slovenijo. O tem obveščam tudi na blogu na spletni strani.

Potniki morajo biti pozorni na Semafor države, kamor potujejo in se pozanimati kakšne omejitve so tam. Žal skupna enotna lista držav v EU nikoli ni zaživela, čeprav so napovedovali drugače.

Se ti zdi, da Slovenci še vedno potujejo, si v zadnjem času komu pomagala pri potovanju?

Do konca oktobra (do zaprtja občin) so ljudje potovali. Pomagala sem jim z iskanjem prave destinacije s čim manj omejitvami in organizacijo samega potovanja – iskanjem letalskih kart, namestitve in najema avtomobila. Veliko so se odločali tudi za zakup storitve zdravnika na klic, saj se jim je dostop do zdravnika v vsakem trenutku potovanja zdela ključnega pomena, v teh časih še toliko bolj pomembna.

Po zaprtju občin pa je bilo povpraševanj manj. Z organizacijo potovanja sem pomagala tistim, ki so se odločili, da bodo na vsak način potovali nekam za novoletne praznike. Vsi imajo možnost prestavitve datuma potovanja, tako da bodo v primeru podaljšanja zaprtja občinskih meja še vedno lahko odpovedali potovanje.

Katera so najpogostejša vprašanja v zvezi s potovanji v tem času?

Kdaj bodo lahko potovali. Kakšne so omejitve v določeni državi in kako kaže za prihodnje. Žal tega danes nihče ne ve, vse so le ugibanja. Čas bo pokazal kdaj in kam bomo lahko potovali v bližnji prihodnosti.

Ta trenutek so najbolj aktualne destinacije, ki so odprte za turizem in kamor Slovenci v zimskem času najraje pobegnemo. To so npr. Kanarski otoki, Mehika in Maldivi, kamor bi lahko potovali, če bi smeli zapustiti občino. Sicer z določenimi omejitvami, izven Evrope z opravljenimi testi in karanteno ob povratku.

Aktualnost destinacij se tudi menja glede na epidemiološko stanje v državi. Mislim, da je prav vsaka država poraženka korone z vidika turizma.

Prav nobene države ni, kjer bi beležili povečanje turizma v letošnjem letu. Seveda pa je bolj prizadelo tiste države, kjer turizem predstavlja višji delež BDP-ja in so ljudje eksistencialno odvisni od turistične panoge.

Katja Kenda komaj čaka, da bo spet spakirala kovčke in odletela v širni svet.

Katja Kenda komaj čaka, da bo spet spakirala kovčke in odletela v širni svet.

Aleksandra Saša Prelesnik
Kako misliš, da bo korona vplivala na potovanja v prihodnosti? 

Do kakšnih sprememb bo prišlo v prihodnosti potovanj še ni znano. Sama menim, da bomo, vsaj dokler je situacija še negotova, potovanja načrtovali v zadnjem trenutku, ne več kot nekaj tednov vnaprej. Prav tako bomo bolj pazljivi na pogoje odpovedi in prestavitve datuma potovanja ter predvsem na podporo, ki jo dobimo pri organizatorju potovanj. Temu sama dajem največ pozornosti in res skrbim, da moje stranke niso same v reševanju spremembe ali odpovedi letov. 

Nekatere letalske družbe so že napovedale, da bodo za mednarodne lete zahtevale potrdilo o cepljenju.

Govori se, da bo prva taka avstralska letalska družba Qantas, Avstralija kot država pa tudi razmišlja o obveznem cepljenju pred vstopom v državo. Ali se bo to res zgodilo? Ne vem. Povsem mogoče. Zdaj je morda nepredstavljivo, a tovrstne omejitve so obstajale že prej, npr. s cepljenjem za rumeno mrzlico, ki je obvezno za vstop v nekatere države.

Pogrešam občutek, ko imaš v mislih naslednjo destinacijo in planiraš okvirno pot, ki jo boš opravil. Mislim, da prav kmalu še ne bomo imeli vsega sveta na dosegu roke. Verjetno se bodo določene regije prej odpirale kot druge. Odvisno kdaj se bo korona končala. V tem trenutku mi je pravzaprav res vseeno kam, le da se gre. Če bi se ta trenutek odprle meje, bi sigurno odpotovali z družino nekam na toplo, pod palmo. 

Pred enim letom se je prispevek o temačnem turizmu in obisku zapuščenih mest bral kot nekaj posebnega, drugačnega, neustrašnega, danes bi vanj lahko uvrstili skopraj vse destinacije na svetu.

Korona je vplivala na vse segmente naših življenj, pa tudi na vrednote. Res je, da smo zaradi korone bolje spoznali našo prelepo državo ali le svojo občino, a obračanje navznoter, k sebi in svoji lokalni okolici, nam je, če smo dovolili, razkrilo veliko neodkritih zakladov. Zavedanje o tem, kaj vse imamo doma, je večje. Ravno zato bo naslednji vdih ob vstopu v tujo državo še bolj poseben kot vsi prej. 

Preberite še: Epidemija nudi čas za načrtovanje potovanj v varnem udobju med štirimi stenami