Borštnikov prstan letos igralcu Petru Boštjančiču

9. 10. 2020, 12:26 | Scena | Vir: STA

              Borštnikov prstan letos igralcu Petru Boštjančiču (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Letošnji dobitnik Borštnikovega prstana za življenjsko delo je Peter Boštjančič, so danes v Mariboru sporočili organizatorji 55. Festivala Borštnikovo srečanje. To osrednjo nagrado za igralsko ustvarjalnost v slovenskem prostoru bo dolgoletni član igralskega ansambla Drame SNG Maribor, še prej pa SLG Celje prejel ob zaključku festivala 25. oktobra.

"Čeprav je Boštjančič že kot mlad igralec učinkovito združeval telesno in govorno plat vloge in je v tem pogledu zagotovo predhodnik današnjih fizičnih igralcev, je zanj vir gledališča drama, torej tekst, dialog, odnosi med dramskimi liki. A nikdar drama kot suhoparna literatura, temveč kot živi zapis življenja, kot pogoj za živost gledališča, lika, igre, na katero se odziva tudi gledalec. Zato Boštjančič na odru vedno ustvari tudi fizično prepoznaven lik, z nezgrešljivo, zanj specifično držo, ki na sebi nosi enako intenzivno dramsko napetost kot besedilo samo," je v utemeljitvi nagrade zapisal Blaž Lukan.

Peter Boštjančič je doživel igralski debi na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor leta 1976, 17 let je bil zaposlen v SLG Celje, leta 1997 pa se je redno zaposlil v Drami SNG Maribor.

Prstan mu bodo izročili na zaključni slovesnosti Festivala Borštnikovo srečanje, ki ga bo Maribor gostil od 12. do 25. oktobra. Takrat bodo podelili tudi druge festivalske nagrade, za katere se letos potegujejo ustvarjalci desetih uprizoritev po izboru selektorja Roka Bozovičarja.

Po besedah umetniškega direktorja festivala Aleša Novaka bo bogat tudi spremljevalni program, v katerem so uprizoritve tako slovenskih kot tujih producentov. Otvoritvena predstava Soul Chain koreografinje Sharon Eyal je na sporedu v petek, 16. oktobra, v Veliki dvorani SNG Maribor. Festivalski program sicer začne teči že v ponedeljek s sklopom Mlado gledališče.