19. 2. 2022, 07:00 | Vir: STA

Brazilski fotograf Sebastião Salgado z razstavo o amazonskem pragozdu opominja na ekološke rane

profimedia

V brazilski metropoli Sao Paulo so odprli razstavo svetovno priznanega brazilskega fotografa Sebastiaa Salgada z naslovom Amazonija. Na približno 200 fotografijah, ki jih je posnel v sedmih letih, prikazuje brazilsko amazonsko regijo in avtohtona ljudstva, ki tam živijo in varujejo deževni gozd, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

S svojim delom želi opozoriti na grožnje, kot sta "protiekološka vlada" Jaira Bolsonara in "nenasitna potrošniška družba", je ob odprtju razstave povedal Salgado. Po Sao Paulu naj bi obiskala tudi Rio de Janeiro.

Salgado je znan po fotografijah vojnih območij in ogrožene narave. Leta 2019 je prejel mirovniško nagrado nemških knjigotržcev. Živi v Parizu in se s svojim Inštitutom Terra, ustanovljenim leta 1998 v Aimoresu v brazilski zvezni državi Minas Gerais, že dlje časa ukvarja s pogozdovanjem.

V mednarodni kampanji leta 2020 je pozval vlado desničarskega predsednika Bolsonara, naj zaščiti avtohtono ljudstvo pred koronavirusom in napadalci na njihovih zemljiščih. Pri tem so ga podprli zvezdniki, kot so glasbenik Gilberto Gil ter igralca Gisele Bündchen in Brad Pitt.

Razstava o Amazoniji, ki jo je kurirala njegova žena Lelia Wanick, je bila pred tem na ogled v Evropi, med drugim v Parizu in Londonu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.