9. 8. 2021, 07:33 | Vir: STA

Brian Clarke posvetil serijo akvarelov pokojni prijateljici Lindi McCartney

profimedia
Brian Clarke posvetil serijo akvarelov pokojni prijateljici Lindi McCartney (foto: profimedia)

V galeriji Phillips v Londonu je na ogled razstava akvarelov britanskega umetnika Briana Clarka, ki danes velja za enega najvidnejših ustvarjalcev vitražev. Razstava z naslovom Brian Clarke: Večernice bo na ogled do 10. septembra, tekom razstave bo akvarele mogoče tudi kupiti na spletni platformi HENI Leviathan.

Jedro razstave sestavlja več kot 500 akvarelov z upodobitvijo makovih cvetov. Akvareli po pisanju spletnega portala Art Daily spominjajo na travnike v vzhodnem Sussexu, kjer sta umetnik in njegova dobra prijateljica Linda McCartney v 80. letih minulega stoletja na obcestna polja odmetavala pakete s semeni. Kamor so padla, je vzniknil mak.

"Poskušal sem ujeti občutek, ki sva ga imela z Lindo ob vseh teh cvetovih, ki so zrasli iz niča, iz teh paketkov odvrženih semen. Akvarel me, ker gre za tako prosojen medij, zelo spominja na slikana okna. In tako sem ob risbah dobil občutek, kot da gre za vitraže," je po pisanju spletnega portala povedal umetnik.

V akvarelih je eksperimentiral z barvami, ki jim je dovolil, da so se naravno razlivale. Barve tako s svojimi oblikami posnemajo rast in gibanje cvetja. Umetnik jih je poimenoval Večernice; beseda v krščanski liturgiji označuje večerno molitev.

Serijo je Clarke začel ustvarjati leta 2019 v Sevilli in jo zaključil leta 2020 v Londonu po prvem britanskem popolnem zaprtju zaradi pandemije covida-19. Z živahnimi barvami, naslikanimi elementi, kot so črne oblike, podobne podganam, in vključevanjem elementov, kot so rabljene maske in časopisi, pripoveduje o močnih občutkih strahu, groze in izgube.

Razstavo spremlja ilustrirana monografija založbe HENI, v kateri so objavljene reprodukcije celotne serije Večernice, uvod je prispeval umetnostni zgodovinar Robert Storr.

V sklopu sodelovanja med Galerijo Phillips in založbo HENI bodo dela iz serije tudi naprodaj na spletni strani HENI Leviathan, in sicer 1. septembra zjutraj ter celoten zadnji teden razstave.

Brian Clarke se je rodil leta 1953 v mestu Oldham v Lancashireu. Velja za enega najvidnejših ustvarjalcev vitražev, posveča se tudi slikanju na platno, kiparstvu, keramiki, mozaiku in tapiserijam. Tako pri posvetnih in sakralnih arhitekturah je sodeloval z arhitekti, kot so Zaha Hadid, Norman Foster, Arata Isozaki, Oscar Niemeyer in Renzo Piano. Na področju slikanih oken premika meje tako v vsebinskem kot tudi tehnološkem smislu, še piše spletni portal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.