Britanske igralke pred podelitvijo baft dvignile glas proti spolnemu nadlegovanju

18. 2. 2018, 13:26 | Scena | Vir: STA

              Britanske igralke pred podelitvijo baft dvignile glas proti spolnemu nadlegovanju (foto: profimedia) profimedia

Igralki Kate Winslet in Emma Watson sta se pridružili okoli 200 britanskim igralkam v zahtevi, da se naredi konec spolnemu nadlegovanju in zlorabam. V javnem pismu, objavljenem pred današnjo podelitvijo britanskih filmskih nagrad bafta, so izrazile solidarnost z gibanjem v ZDA in podprle ustanovitev posebnega sklada za pomoč žrtvam takšnih napadov.

Med podpisnicami pisma so med drugim še Emma Thompson, Kristin Scott Thomas, Keira Knightley in Saoirse Ronan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pismo, ki so ga poslale časniku The Observer, so naslovile z "drage sestre", tako kot je bilo naslovljeno podobno pismo ameriških igralk prejšnji mesec. V njem so pozvale k mednarodnim prizadevanjem za izkoreninjenje kulture zlorab, ki jo je razkril škandal v zvezi z nekdanjim hollywoodskim producentom Harveyjem Weinsteinom.

"Še ne daleč nazaj smo živele v svetu, kjer je bilo spolno nadlegovanje neprijetna šala; neizbežen, neroden del življenja dekleta ali ženske. O tem se ni govorilo, kaj šele polemiziralo," so zapisale. "V letu 2018 smo se, kot kaže, zbudili v svet, zrel za spremembe. Če bomo resnično izkoristili ta trenutek, se bodo poteze v pesku spremenile v kamen," so dodale.

Med težavami, s katerimi se soočajo igralke v Veliki Britaniji, so navedle tudi razlike v plačah med spoloma ter negotovejše oblike dela.

Igralka Emma Watson je storila še korak naprej in prispevala milijon britanskih funtov (1,1 milijona evrov) za ustanovitev posebnega sklada za pomoč ženskam, ki se soočajo z nadlegovanjem in zlorabami na delovnem mestu.

V "sklad za pravičnost in enakost" sta že prispevala tudi Keira Knightley in Tom Hiddleston s po 10.000 funti. S tem denarjem naj bi po poročanju AFP vzpostavili mrežo svetovalnih, podpornih in zagovorniških projektov za boj proti zlorabam v vseh sektorjih dela. Podoben sklad so ustanovili tudi v ZDA.

Pismo so igralke objavile pred nocojšnjo podelitvijo britanskih filmskih nagrad bafta v Londonu. Na razglasitvi nominirancev je največ, 12 možnosti za britansko različico oskarjev dobil film Oblika vode Guillerma del Tora. S po devetimi nominacijami sledita Najtemnejša ura Joea Wrighta in letošnji zmagovalec zlatih globusov - Trije plakati pred mestom Martina McDonagha.

Po poplavi spolnih škandalov, ki so se lani začeli z razkritji na račun producenta Harveyja Weinsteina, se je v ZDA začelo gibanje žensk, ki so bile izpostavljene napadom in nadlegovanju in niso več pripravljene molčati. To se je odrazilo tudi na januarski podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus v Los Angelesu, ko so bile gostje oblečene v črno ter nosile broške z napisom Čas je potekel.