11. 7. 2021, 17:40 | Vir: STA

Britanski milijarder Richard Branson poletel v vesolje in se varno vrnil

profimedia

Britanski milijarder Richard Branson je danes z vzletišča v zvezni državi Nova Mehika poletel v vesolje in po približno enournem poletu varno pristal na Zemlji.

Nosilno letalo podjetja Virgin Galactic je danes okoli 16.40 po srednjeevropskem času z ustanoviteljem Bransonom in še petimi uslužbenci podjetja na krovu poletelo v vesolje.

Vesoljsko letalo VSS Unity se je nato odcepilo od nosilnega in zagnalo svoj raketni motor. Dvignilo se je na višino okoli 86 kilometrov, v vesolju pa so bili nekaj minut in občutili breztežnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Danes je čudovit dan za polet v vesolje," je 70-letni britanski milijarder zapisal na Twitterju pred poletom. Objavil je video, kako je prikolesaril na vzletišče in se srečal s sopotniki.

Z današnjim poletom je zgolj za devet dni prehitel ameriškega milijarderja in ustanovitelja vesoljskega podjetja Blue Origin Jeffa Bezosa.

Pred časom je Branson povedal, da resnično verjame, da vesolje pripada vsem. Virgin Galactic je po njegovih besedah na čelu nove komercialne vesoljske industrije, ki bo človeštvu odprla vesolje in spremenila svet na bolje.

Redne komercialne polete v vesolje sicer načrtujejo za leto 2022. Prodali so že 600 vozovnic, ki so jih kupili ljudje iz 60 različnih držav.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.