Britansko kraljico Elizabeto jezijo tisti, ki samo govorijo in nič ne ukrenejo

15. 10. 2021, 15:08 | Scena | Vir: STA

              Britansko kraljico Elizabeto jezijo tisti, ki samo govorijo in nič ne ukrenejo (foto: profimedia) profimedia

Svetovni voditelji, ki govorijo o podnebnih spremembah, a glede tega ne ukrepajo, jezijo kraljico Elizabeto II. Britanski monarhinji se zdi neverjetno, da ve več o tem, kdo se ne bo udeležil prihajajoče podnebne konference COP26, kot o tem, kdo bo v Glasgowu prisoten.

Kraljica Elizabeta II. je v četrtek v Cardiffu odprla zasedanje valižanskega parlamenta, ob tem pa je delila tudi nekaj svojih misli glede podnebne konference, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Mar ni neverjetno? O konferenci poslušam vse mogoče, pa še vedno ne vem, kdo bo prišel. Sanja se mi ne. Vemo samo, kdo ne bo prišel ... Zelo me jezi, ko samo govorijo, a nič ne naredijo," je 95-letna kraljica dejala predsedujočemu parlamentu Elinu Jonesu.

Oči svetovne javnosti so uprte v prihajajoči dvotedenski podnebni vrh, ki se bo v Glasgowu začel 31. oktobra, in v to, ali se ga bo udeležil tudi predsednik največje svetovne onesnaževalke Kitajske Xi Jinping.

Prav tako še ni znano, ali bo na COP26 prišel indijski premier Narendra Modi. Za Indijo namreč velja, da v okolje izpusti tretjo največjo količino izpustov toplogrednih plinov na svetu.

V zadnjem tednu sta o podnebni tematiki govorila tudi Elizabetin sin in vnuk, princ Charles in princ William. Charles je v ponedeljkovem intervjuju za britanski BBC dejal, da ga skrbi, da se bodo voditelji samo pogovarjali, ne pa tudi začeli izvajati ukrepe.

William pa je v ločenem intervjuju za BBC v četrtek pozval k pametnejšim pogovorom in bil obenem oster glede vesoljskega turizma. "Najpametnejše ljudi potrebujemo, da bodo popravili ta planet, ne pa da poskušajo najti drug kraj, kjer bi lahko živeli," je dejal 39-letni William.

Tako kraljica kot Charles, William in drugi visoki člani kraljeve družine naj bi se sicer udeležili podnebne konference.

Namena srečanja sta med drugim prepričati glavne gospodarske sile v razvoju, da bi naredile več za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov, in bogate države, da bi za pomoč revnejšim državam pri prilagajanju na podnebne spremembe namenile dodatne milijarde dolarjev pomoči.