Matevž Hribar | 14. 12. 2020, 09:45

Brivec iz Divače: Ko so se ukrepi spomladi sprostili, so na termin čakali tri tedne

Matevž Hribar
Brivec iz Divače: Ko so se ukrepi spomladi sprostili, so na termin čakali tri tedne (foto: Matevž Hribar)

Žiga Kljun je komaj dve leti po končanem šolanju odprl svoj brivski salon za moške in posel je uspešno zaživel - do ukrepov, zaradi katerih je moral brivnico v Divači zapreti. 

Bi lahko rekel, da si kar mlad v svojem poslu?

Ja, verjetno sem res. Ampak frizer sem hotel biti od majhnega. Ne vem od kod ta želja, v sorodstvu, vsaj ne da bi vedel, ni imel nihče tega poklica. Za brivstvo pa sem se odločil v srednji frizerski šoli, ko sem bolje spoznal, kaj to sploh je in ko so se brivnice pričele vračati tudi v Slovenijo. Pika na i je bila enomesečna praksa v brivnici na Malti, kjer nas je delalo deset naenkrat. Ugotovil sem, da rad urejam moške frizure in brade, zato sem se vrgel v to smer. Po šoli sem eno leto delal v salonu na obali, nato sem s pomočjo staršev kupil prostor tukaj v Divači in po letu urejanja je bil čas za otvoritev. Če me ne bi vzpodbujala starša in mi pomagala s kreditom, še ne bi bil na svojem.

Si imel kdaj pomisleke, če bo v Divači dovolj strank?

Ma meni se ni zdelo, da bi bil to problem. Tu blizu ni nobenega brivca, najbližji je na obali. Vedel sem, da če se bo delalo dobro, da bo posel stekel. Stranke imam z obale, Postojne, Ajdovščine, Gorice, Sežane, seveda iz Divače. Prostor smo uredili v stilu, da se v njem dobro počutimo tako jaz kot stranke. Mislim, da je tudi to pomembno. Nekdo, ki se v prostoru dobro počuti, se bo vrnil.

Matevž Hribar
"Samo upam lahko, da se bodo ukrepi počasi sprostili, v salonu imam tako ali tako vedno samo po eno stranko"

"Samo upam lahko, da se bodo ukrepi počasi sprostili, v salonu imam tako ali tako vedno samo po eno stranko"

So urejene moške brade trenutna moda ali bo tako ostalo?

Mislim, da bo ostalo. Moški so radi urejeni bolj kot prej. Včasih si prišel k frizerju in je bilo edino vprašanje 'koliko na kratko', zdaj pa že točno vedo, kakšno frizuro in brado želijo. Mogoče je k temu pripomogel internet, vse te fotografije, vsak si želi biti urejen.

A pride kakšna stranka in reče, da želi takšno frizuro kot jo ima kaka slavna oseba?

Ja, seveda. Želijo takšne frizure kot Brad Pitt, David Beckham, velikokrat kdo pokaže fotografijo na telefonu in reče 'a lahko narediš tako?'.

Kje se je ta moška urejenost sploh izgubila? Zdi se mi, da so bili moški v prejšnjem stoletju bolj šik.

Slišal sem, da se je dosti brivnic zaprlo ob pojavu AIDS-a, tudi v Sloveniji. Takrat niso smeli več uporabljati britvic. Ne vem, tako sem slišal. Danes se uporabljajo izmenjljiva rezila, zelo se pazi na higieno, ne samo v času koronavirusa.

Matevž Hribar
A ostrižeš tudi kakšno dekle?

Ne, samo moške. Tako sem se odločil. Rajši delam eno stvar stoodstotno, kot da bi se ukvarjal z vsem po vrsti in delal na pol. Rad se posvetim stranki, za vsakega si vzamem približno uro, še posebej, ko pride prvič. Nočem jih naročati na 15 minut in striči kot ovce.

Kakšen stil je trenutno moderen?

Zdaj se veliko nosi zabrite strani, temu se reče 'skin fade', da gre iz 'nule' s prehodom v daljše lase, potem zgoraj črtica, prečka, lase na stran. Take klasične, 'oldschool' frizure.

Trenutni ukrepi proti širjenju virusa vam niso naklonjeni ...

Brivnico Pr' Kljuni sem odprl maja 2019. Spomladi letos, torej manj kot po enem letu, smo morali zapreti za mesec in pol. Ko se je odprlo, sem imel nekaj časa po tri tedne vnaprej vse zasedeno. Zdaj pa je spet isto. Sem v zoprni situaciji, ker sem lani šele odprl in nisem upravičen do nadomestila kot ostali samozaposleni, prispevke in kredit moram pa ravno tako plačevati. Spomladi sem razmišljal, da bi zaposlil ali vzel na prakso mladega brivca. Še dobro, da ga nisem, še ene plače ne bi sestavil skupaj. Samo upam lahko, da se bo počasi sprostilo, v salonu imam tako ali tako vedno samo po eno stranko.

A se lahko moški sam lepo uredi, zdaj ko so saloni zaprti?

Ja, če imaš malo smisla in pogledaš kak video na youtubu, se da. Če se pa hočeš zrihtati 'v nulo', se boš pa sam pred ogledalom res težko.

Matevž Hribar
Matevž Hribar
Matevž Hribar
"Frizer sem hotel biti od majhnega"

"Frizer sem hotel biti od majhnega"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.