Brlee s singlom in videospotom Medina z albuma Visions

Videokvadrologija, posneta na treh kontinentih

16. 10. 2020, 14:13 | Scena

              Brlee s singlom in videospotom Medina z albuma Visions (foto: Brlee Press) Brlee Press

Brlee prihaja iz Velenja in je svojo bogato kariero začel leta 2002, po osemnajstih letih dela pa je za njim izjemna bera didžejevskih nastopov doma, največ pa v tujini, kot tudi organizacijskih projektov in sodelovanj s številnimi tujimi ter domačimi didžeji in producenti.

Je redni gost najbolj obiskanih glasbenih festivalov in klubov z elektronsko glasbo po celem svetu, največ v Evropi. Od leta 2016 pa je kot producent in didžej postal tudi ustanovitelj glasbene založbe Overload Records. Pri tej založbi je zdaj izdal dolgo pričakovani album »Visions«, ki ga je s ustvarjal prijateljem, prav tako producentom in didžejem Marcom Grabberjem, na njem pa so sodelovali tudi drugi številni vrhunski svetovni didžeji in producenti. Nastal je v Ljubljani, za miks in master pa so poskrbeli v Berlinu.

Zdaj nam predstavlja single z omenjenega albuma z naslovom »Medina«, eno najbolj prodornih melodičnih house skladb s pridihom orientalskega zvoka, v videu pa tudi orientalskega okolja.

Kvadrologija spotov, med katerimi je tudi videospot za pesem »Medina«, je namreč nastala na treh kontinentih: na Ibizi (EU), v Maroku (Afrika) in v Tel Avivu ter Jeruzalemu (Bližnji Vzhod).

»V Maroko smo šli le zaradi spota »Medina«, medtem pa sta ostala dva nastala med nastopi v Španiji in Izraelu. Videospot za pesem »Medina« smo posneli v Maroku v treh dneh, v pesmi pa je tudi veliko zvokov, ki spominjajo na zvoke njihovih tradicionalnih glasbil. Tam smo tudi kupili oblačilo, ki asociira na Ali Babo; domačini so nam pomagali pri izboru tega in me naučili, kako povezati ruto na glavo. V tej opravi smo snemali na različnih lokacijah, pokrajine so bile povsod enkratne. Glede tega smo imeli srečo, saj smo snemali »ad hoc«, ker ni bilo časa za oglede lokacij. Pri temu so nam prav tako pomagali domačini, kot tudi pri dobavi tradicionalnih glasbil, ki jih lahko vidite v spotih.«

Videospot za skladbo »Medina« je lep primer, kako lahko z entuziazmom, voljo in znanjem ustvariš odličen ne le glasbeni, ampak tudi videoizdelek: »Za cel videospot za skladbo »Medina« sem poskrbel kar sam s svojimi kolegi: za glasbo, snemanje, produkcijo, postprodukcijo. V glavnih vlogah sem jaz, na lokacijah pa smo poiskali lokalno glavno žensko vlogo in statiste, le v Izraelu je bila z nami igralka Barbara. Snemal je Marko Grabar s telefonom Iphone X in dobrim stojalom, z dronom so nam pomagali lokalni prebivalci. Za montažo je poskrbel talentirani šestnajstletnik Luka Debevc iz Ljubljane in glede na omenjeno, sem izjemno zadovoljen z rezultati.«

ALBUM »VISIONS« Z ODLIČNIM NABOROM SODELUJOČIH ARTISTOV IN USPEH V TUJINI

Album »Visions« predstavlja melodične, vokalne house skladbe, polne emocij. Nastajal je kar 5 let, ideja zanj pa je nastala leta 2014, ko je prvič prišel na Ibizo kot didžej.

»Takrat sem spremenil svoj stil glasbe, kot tudi način življenja. Po temu sem izbrisal vso svojo prej ustvarjeno glasbo in začel znova. Od tod tudi ime albuma »Visions«. Ibiza je name vplivala tudi zvočno. Moja pravljica, moja motivacija, moja vizija izvira prav od tam. Prvi single »Visions«, po katerem sem poimenoval album, je nato nastal pod okriljem moje novonastale založbe Overload Records.«

Na albumu »Visions« je 13 pesmi, ki so nastale v sodelovanju z zvezdami, kot so Magdalena, Marc DePulse, Several Definitions, Marc Grabber in Purple Pill. Na njem je mogoče zaznati močan vpliv orienta, iz katerega je črpal zvočne elemente, kot tudi vizualne motive njegove mističnosti in vzdušja za videospote za pesmi, ki so trenutno najbolj izpostavljene. Tako so nastali štirje videospoti za pesmi »Visions«, »Medina«, »Believe« in »Paradise«, ki so jih snemali na Ibizi, v Tel Avivu, Jeruzalemu in v Maroku.

Za album »Visions« je takoj prejel veliko podporo s strani elektronskih velikanov, kot so Solomun, Tale of Us, Adriatique, Dixon, Ame, Agoria, Guy J, Karmon, Alan Fitzpatrik, Kolektiv Turmstrasse, Magdalena in mnogih drugih. Svojo najnovejšo produkcijo z albuma »Visions« je že umetelno sukal na največjih svetovnih festivalih Tomorrowland in Cercle. Album lahko slišite in kupite na vse spletnih glasbenih trgovinah: Beatport, Spotyfy, Soundcloud …

BRLEE: VPLIVI, PRETEKLOST, SEDANJOST IN VIZIJA

Kot pravi Brlee, je nanj v mladosti zelo vplivala rock glasba.

»Moj starejši brat je kupoval rock plošče in takrat sem vzljubil izvajalce, kot so Guns n'Roses, Metallica, The Doors, Iggyja Popa, Michaela Jacksona, a kmalu sem že v mladostniških letih prešel na elektronsko glasbo. Danes se spet vračam k starim glasbenim vzorom in ob poslušanju te glasbe dobivam nove ideje za produciranje moje elektronske glasbe.«

Letos je pandemija covid-19 omejila potovanja in nastope v tujini, ki jih je Brlee več kot vajen. »Letos sem moral spustiti sezono na Ibizi, tako da je motivacija malo padla, ampak grem naprej. V polnem razmahu delam na novem materialu, gre pa za povratek v času nazaj: ustvarjam remikse neelektronskih skladb, ki so zaznamovale moje življenje.« Poleg tega Brlee v tem času deluje tudi v rodnem Velenju, kjer za Mestno občino ustvarja videostreame na najlepših lokacijah v občini (rudnik, skakalnica, novi oder, stolpnica …), saj ni klubskega dogajanja in je s prijatelji našel nov način za zabavanje sokrajanov (in drugih) vseh generacij.

BRLEE – KRAJŠI ŽIVLJENJEPIS

Brlee večino poletij od leta 2014 preživlja na Ibizi, kjer je rezidentni didžej v klubu Bora Bora. Tam je nastopal tudi na slovitih dogodkih "The Secret After Party" v klubu  SPACE Ibiza - "This Is Revolution", ki predstavlja najbolj znano prizorišče in največjo klubsko organizacijo. Ta je na svojem odru gostila velika svetovno imena elektronske glasbe, kot so Carl Cox, Ritchie Hawtin, Luciano in mnoge druge. Prav tako pa je nastopal tudi na Global Ibiza Radio in v številnih drugih klubih na tem otoku zabave.

Leta 2015 je začel sodelovati s svojim dolgoletnim prijateljem, producentom in didžejem Marcom Grabberjem. Na podlagi skupnega glasbenega okusa sta združila moči in se s svežim pristopom k sodobni elektronski glasbi lotila dela, katerega plod je izdaja albuma »Visions«, ki je nastajal 5 let.

Leta 2016 je postal rezidentni didžej Ambasade Gavioli, v slovenskem svetovno priznanem klubu, kjer je blestel na nastopih ob Solomunu, Kolschu, Johnu Digweedu, Ericu Morillu, Dubfireju, Matadorju, Leharju in mnogih drugih.