25. 1. 2021, 13:51 | Vir: STA

Bruselj odločno odsvetuje nenujna potovanja na zelo tvegana območja in z njih

Profimedia

Evropska komisija je danes priporočila uvedbo temno rdeče kategorije za opredelitev epidemiološko zelo tveganih območij v EU ter ob tem odločno odsvetovala vsa nenujna potovanja na ta območja in z njih. Članice EU je pozvala, naj se čim prej dogovorijo o priporočilih, ki sicer niso zavezujoča. Prvič članice o tem razpravljajo že danes.

Zaradi rasti okužb z novim koronavirusom, zlasti z novimi, bolj nalezljivimi sevi virusa, je nujno zmanjšati tveganja, povezana s potovanji, je poudaril komisar za pravosodje Didier Reynders, ki je danes v Bruslju predstavil nova priporočila. Ta nadgrajujejo priporočila, podana oktobra lani.

Epidemiološki zemljevid unije sedaj vključuje zeleno, oranžno, rdečo in sivo barvo. Po veljavnih epidemioloških merilih je skoraj celotna EU rdeče območje, so pa med državami precejšnje razlike, zato je komisija predlagala uvedbo temno rdeče kategorije za najbolj tvegana območja z največ okuženimi.

Temno rdeča bodo območja, kjer v 14-dnevnem obdobju zabeležijo več kot 500 novih potrjenih okužb na 100.000 oseb. Po veljavnih merilih so sedaj rdeča območja, kjer je novih potrjenih primerov v 14 dneh 50 ali več, stopnja pozitivnih testov pa štiriodstotna ali višja ali če je novih potrjenih primerov več kot 150.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) bo še naprej enkrat na teden objavljal osvežen epidemiološki zemljevid na podlagi podatkov, ki mu jih posredujejo članice unije. ECDC podatke osveži vsak četrtek.

Temno rdeča območja

Reynders je na novinarski konferenci pokazal simulacijo zemljevida s temno rdečimi območji, pripravljenega na podlagi razpoložljivih podatkov, a novega zemljevida še niso objavili. Temno rdeče so na primer na tej simulaciji Portugalska, Irska, baltske države in Slovenija ter delno Španija, Nemčija, Francija, Švedska in nekatere vzhodno- oziroma srednjeevropske države.

Ob uvedbi nove barvne kategorije je komisija predlagala, da se odločno odsvetujejo vsa nenujna potovanja na ta zelo tvegana območja in z njih. V primeru nujnih potovanj pa priporoča testiranje pred odhodom in karanteno po vrnitvi. "Prvo priporočilo pa je - ne potujte!" je poudarila komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

V komisiji članice pozivajo k čimprejšnjemu dogovoru o teh priporočilih ter k tesnemu usklajevanju in doslednosti, saj je to nujno za delovanje notranjega trga, tako za gibanje čezmejnih delavcev kot za nemoten pretok bistvenega blaga.

Odločitev Belgije, da do marca prepove vsa nenujna potovanja, je Reynders, sicer Belgijec, komentiral z besedami, da članice lahko uvedejo ostrejše ukrepe, pri čemer pa se pričakuje, da jih bodo ustrezno utemeljile, da bodo sorazmerni in da ne bodo diskriminirali.

Komisija je sicer danes osvežila tudi priporočila za potovanja v unijo iz tretjih držav in iz unije v tretje države

Tudi v tem primeru odločno odsvetuje vsa nenujna potovanja, zlasti z najbolj tveganih območij. V primeru nujnih potovanj pa predlaga obvezne teste PCR, opravljene največ 72 ur pred odhodom.

Svetuje tudi dodatne ukrepe, na primer karanteno do 14 dni in sledenje stikom, v primeru prihodov iz tretjih držav, kjer beležijo nove seve virusa. Za državljane EU pa teste ob prihodu.

Prav tako je komisija danes predlagala obvezno uporabo obrazcev za lokalizacijo potnikov, poznanih po angleški okrajšavi PLF (passenger locator form), ki jih na primer Belgija uporablja že nekaj časa.

Komisija je uporabo teh obrazcev napovedala že do konca minulega leta. Johanssonova je danes pojasnila, da so zamude posledica težav pri opredeljevanju pravne podlage, ki bi omogočila zbiranje in izmenjavo teh osebnih podatkov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.