25. 6. 2017, 12:20 | Vir: STA

Bruseljski Manneken Pis bo že četrtič oblečen po slovensko

Simona Grmek/STA

Znameniti bruseljski kipec Manneken Pis ali deček, ki lula, bo na dan državnosti danes popoldne znova odet v gorenjsko narodno nošo. Ob tej priložnosti bo ob kipu ob 14. uri zbrane nagovoril predstavnik veleposlaništva, sledil pa bo nastop pevskega zbora Sveti Peter iz Radeč pri Zidanem mostu, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Belgiji.

Manneken Pis bo v slovensko nošo oblečen že četrtič. Prvič so ga tako oblekli 30. aprila 2004, dan pred vstopom Slovenije v EU, drugič ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije, tretjič pa lani, ob 25. obletnici samostojne države.

Kipec, ki ga je v 17. stoletju izdelal Jerome Duqesnoy, je ena glavnih bruseljskih znamenitosti. Vsako leto si ga ogleda na tisoče turistov, ki so pogosto presenečeni nad njegovo majhnostjo - visok je 60 centimetrov.

Mannekena Pisa ob posebnih priložnostih oblečejo v posebna oblačila. Doslej si je nadel že več kot 800 oblačil, ki so mu jih podarile države, športniki, umetniki ali različna interesna združenja. Vsa so na ogled v bruseljskem mestnem muzeju.

Deček, ki lula, domuje v središču mesta, v bližini glavnega bruseljskega trga Grand Place. Nedaleč stran sta na dveh različnih koncih tudi deklica, ki lula, in pes, ki lula, a sta precej manj slavna.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.