N.Z. | 23. 12. 2021, 11:46

Carrie-Anne Moss (Trinity): "Najprej sem morala opustiti konstrukt, da moram biti videti kot pri 30!"

profimedia

Igralka, ki jo ves svet pozna po njeni vlogi Trinity, se je po desetletju umika iz filmske industrije morala soočiti s pričakovanji (sveta) in se pridružiti Keanu Reevesu in Lani Wachowski za novo nadaljevanje legendarne serije filmov Matrica.

Carrie-Anne Moss jih je imela 32, ko je vstopila v panteon znanstveno-fantastične filmske legende. Ob Sigourney Weaver (Ellen Ripley) in Lindi Hamilton (Sarah Connor) je zaigrala najvidnejšo žensko vlogo Trinity v Matrici (1999). Filmu, ki je takoj postal mega uspešnica, sta leta 2003 sledili še dve nadaljevanji: Matrica Reloaded (The Matrix Reloaded) in Matrica Revolucija (The Matrix Revolutions). In zdaj, dve desetletji kasneje, 54-letna Moss ponovno stopa v čevlje Trinity za četrto filmsko nadaljevanje Matrica Obuditev (The Matrix Resurrections), ki je na velika platna prišel z 22. decembrom.

Prizore za Matrico Obuditev so med drugim snemali v San Franciscu in Nemčiji, eden največjih izzivov, s katerimi se je morala soočiti Mossova pa so bila enormna pričakovanja. Nadvse redko je namreč, da bi ženska, ki je starejša od 50 let lahko igrala akcijsko zvezdo in bila hkrati glavna akterka romantične zgodbe tako velikega filma.

"Čutim veliko odgovornosti do vseh tistih žensk, ki imajo rade Trinity in so lahko navdahnjeno z njeno avtentičnostjo tudi pri teh letih. Nikakor si ne želim posredovati ideje, da kaj takšnega ni mogoče in še poglabljati mit o tem, kaj pomeni biti ženska," je v enem od intervjujev povedala Mossova, ki se je potem, ko je bila pred desetletji posneta trilogija, posvetila družini.

Mossova se je leta 1999 poročila z ameriškim igralcem Stevenom Royem, s katerim imata dva sionova in hčerko. Živijo v Los Angelesu. Je tudi ustanoviteljica gibanja Annapurna Living, ki ženske uči opolnomočenja, čuječnostnih praks in meditiranja. Je tudi veganka.

V intervjuju za The New York Times je med drugim povedala: "Ko so bili filmi končani, sem se posvetila svoji družini. Včasih so se zgodili tudi kakšni dramatični trenutki, ki nam sledijo iz preteklosti. Ko so se mi obetali novi filmi, jaz pa sem ravno pestovala otroka, sem pomislila: 'Kaj mi bo ob koncu življenja bolj pomembno: to, da sem posnela še en film ali to, da imam v naročju otroka?' Zato je bila odločitev vedno lahka. Do konca življenja bi lahko preživela s spečim otrokom na mojih prsih."

Za četrto nadaljevanje Matrice je vendarle naredila izjemo. Priprave na snemanje so bile temu primerno resne.

"Nič me ne more spraviti spet v fit formo tako, kot dejstvo, da bom spet na velikih platnih. Trenirala sem mesece, da bi postala močnejša in v boljši kondiciji. Lotila sem se tudi borilnih veščin. Vse to je zahtevalo veliko časa. Pri vsem tem pa se mi je zdelo pomembno, da opustim vsakršen mentalni konstrukt o tem, kako bi morala biti videti in se odreči ideji, da bi morala biti spet videti kot takrat pri 30 letih. Verjamem, da takšne vrste razmišljanje ženske spravlja v obup. In obupanosti si res nisem želela. Vedela sem, da bi spet lahko bila dobro videti, nisem pa si tega želela doseči prek 'čiščenja s sokovi'. Te vrste ekstremnih praks se nisem želela posluževati. Na trenutke mi gre kar na smeh, ker sem se počutila prav 'kul', s prepričanjem, da 'imam tole'. Nekdo bi me moral posneti na video, ko sem se potem zares zagledala in reagirala z: 'O moj bog, saj sploh nisem videti kul!'. Neprestano sem morala pomirjati tisti del mojih možganov. In neprestano sem morala vzpostavljati zavedanje, da bom 'dovolj dobra'. Lahko pa bi seveda izbrala tudi drugače. Lahko bi izbrala neprestan pritisk. A sem se odločila, da se tega ne grem!"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.