N.Z. | 9. 6. 2020, 12:04

Če so vavčerji legitimno plačilno sredstvo, zakaj o tem VNAPREJ obvestiti ponudnika?

profimedia

Turistični vavčerji razburjajo javnost odkar so bili javno najavljeni. In če je danes znanega vse več o tem, kje in kako jih bo mogoče unovčiti, pa izvorni problem ostaja: so (ali niso) vavčerji legitimno plačilno sredstvo?

In v kolikor so, zakaj o tem, da bomo (tudi) z njimi storitev plačali, ponudnika obvestiti vnaprej? Hotelirjev, ponudnikov apartmajev, kampov in turističnih kmetij običajno ne obveščamo v naprej, ali bomo na koncu plačali z gotovino ali bančno kartico, zakaj bi jih morali (še posebno, ko so družabna omrežja že obkrožile govorice, da so nekateri ponudniki pod pultom imeli pripravljene dvojne vrste cenikov) torej v primeru vavčarjev?

Kaj je o turističnih vavčerjih znanega (in dovolj razjasnjenega do sedaj)?

Vavčerji v vrednosti 200 evrov bodo izdani v elektronski obliki, porabiti pa jih bo mogoče do konca letošnjega leta, torej do 31. decembra 2020, nato pa naj bi ti zapadli. Vavčerje bo mogoče uporabiti v več delih (in ne nujno celotnega zneska naenkrat), število siceršnjih nočitev pa ne bo pogojevano z unovčitvijo bona. Vavčerje bomo lahko porabili za nastanitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih, na turističnih kmetijah in celo v kampih, unovčljivi pa so tudi za najem avtodoma (saj ta prav tako nudi nastanitev za začasno bivanje). Po drugi strani pa z vavčerjem ne boste mogli plačati zapitka v gostilni ali obroka v restavraciji. Ne bo ga mogoče izkoristiti tudi za plačilo storitev bazena, masaž, obiska naravnih znamenitosti ali smučarskih vozovnic. Prenos vavčarja bo sicer mogoč med člani družine, vsake zlorabe pa bodo sankcionirane.

Navkljub zapisanemu pa ostajajo nekateri detajli še vedno nepojasnjeni.

Ker turistični vavčar po navedba vlade velja za legitimno plačilno sredstvo, kar ga po definiciji plačilnih sredstev izenačuje z denarjem (torej gotovino ali plačili prek bančnih kartic), so zahteve nekaterih turističnih ponudnikov, da je potrebno unovčitev bonov pri njih napovedati v naprej, zdijo ne le neprimerne, ampak tudi zakonsko sporne.

A zakaj bi to sploh lahko bil problem?

Imetnike vavčerjev skrbi potencialna diskriminacija, naj si bo ta v primeru drugačnih cenikov storitev ali pa enostavno drugačnega (podcenjujočega) odnosa. Vlada (v katere imenu je pred dnevi govoril Jelko Kacin) je duhove, ki so medtem že ušli iz steklenice, mirila z zagotovilom, da ne bodo dovolili diskriminacije domačih gostov z vavčerji, a se v praksi stvari vendarle rado sfižijo.

Tudi zato je na mestu vprašanje enega od uporabnikov Twitterja, ki je čivknil naslednje:

twitter

Debata na Twitterju se je nadaljevala tako, da so drugi čivkači prvemu v njegovih pomislekih dali praviloma prav, nazadnje pa se je oglasil še uradni profil ZPS, ki je v tvitu k razjasnitvi pozval kar ministra Počivalška.

Dogajanje na temo vavčerjev in ponudnikov storitev, pri katerih je te mogoče unovčiti, je seveda še vedno v teku, zato ga v želji po odgovorih še naprej pridno spremljamo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.