Morgan Freeman in drugi zvezdniki med čebelarji

Pred svetovnim dnevom čebel

9. 5. 2020, 08:33 | Scena | Piše: Lidija Petek Malus

              Morgan Freeman (foto: Profimedia) Profimedia

Morgan Freeman

Albert Einstein je nekoč dejal: "Če bodo čebele izginile z zemlje, bo imel človek le še štiri leta življenja pred seboj." Danes vemo, da je sožitje med človekom in čebelami še kako pomembno, a kaj ko čebele zastrupljamo s pesticidi, onesnaženim ozračjem, nenehno kosimo travo ...

Po podatkih Greenpeaca naj bi bile čebele v 80 odstotkih odgovorne za svetovno opraševanje rastlin. Zato čebele kot glavne opraševalke za svoje preživetje potrebujejo čisto in zdravo naravo. Pred svetovnim dnem čebel, po zaslugi slovenskih čebelarjev je ta dan 20. maj, smo med svetovnimi zvezdniki poiskali tiste, ki skrbijo, da bodo čebele še dolgo z nami.

Morgan Freeman

Ameriški igralec je svoje 50 hektarov veliko posestvo spremenil v svetišče za čebele. Na svojem ranču v Misisipiju je poskrbel, da imajo čebele dovolj rastlin za opraševanje in da se počutijo kot doma. Posadil je tudi veliko magnolij, nasadil sivko in posejal deteljo. Čebelar je postal leta 2014 in v enem od svojih intervjujev dejal, da jim sladko vodo v čebelnjak prinaša brez zaščitne opreme: "Nobena čebela me še ni pičila, samo hranim jih, tudi medu ne bom pobiral oziroma na kakršenkoli način motil njihovega življenja."

Scarlett Johansson

Ameriška igralka je že dolgo zagovornica čebel, ko pa je na enem od snemanj spoznala Samuela L. Jacksona (tudi ljubiteljskega  čebelarja), sta se takoj spoprijateljila. Skupno zanimanje za čebele je Jacksona navdihnilo, da je Scarlett in Ryanu Reynoldsu za poročno darilo podaril čebelji panj. Vse drugo je čebelja zgodovina …

Jeniffer Garner

Njej uspeva vse, česar se loti. Je uspešna igralka, solastnica podjetja z otroško hrano Once Upon a Fram, mama treh otrok … In ko so njeni otroci prebirali knjigo o čebelah ter se nad njimi navdušili, si je rekla: "Zakaj ne bi čebel gojili tudi sami?! Čebelam je treba pomagati. Vsak od nas bi moral imeti doma čebelji panj."

Robert Redford

Ta šarmantni igralec ni samo navdušen vinogradnik, ampak tudi pomemben čebelar v vinorodni kalifornijski dolini Napa. Na njegovi 4 hektare veliki posesti poleg trte domuje tudi veliko število čebel. Živi tudi v Sundanceu, v Utahu, na območju Rocky Mountains, kjer prav tako skrbi, da čebele ne bi izumrle.

Sting in žena Trudie Styler Profimedia

Sting in žena Trudie Styler

Sting

Gordon Sumner je dobil ime Želo (Sting) zaradi rumeno-črnih majic, ki jih je nosil kot študent. Sting je še danes velik ljubitelj čebel, je tudi pokrovitelj dobrodelne organizacije Bees for Development. Z ženo Trudie Styler gojita čebele na posestvu svoje 400 let stare italijanske vile Il Palagio. Trudie je dejala: "Ne moreš ukazati čebeli, kam naj gre, lahko pa ji priskrbiš super hrano." Zato sta na omenjenem posestvu nasadila tudi velik nasad kostanjev.

Med drugim so ljubiteljski čebelarji še: Jon Bon Jovi, Marta Stewart, Michelle Obama,  basist skupine Red Hot Chili Pepper Michael Peter Balzary AKA Flea, Papež Frančišek, Bruce Springsteen, Leonardo DiCaprio …

PREBERITE ŠE: To so najimenitnejši prizori živali v divjini, ki jih lahko spremljate (skoraj) v živo 

PRIPOROČAMO TUDI: Sanjski kotički Slovenije, ki jih morate raziskati takoj, ko bo možno!

Lidija Petek Malus
Novinarka in urednica revije Story