3. 5. 2022, 14:59

Chimamanda Ngozi Adichie: "Točno taka je bila Trumpova administracija: razgalila je rit Amerike"

profimedia
Chimamanda Ngozi Adichie: "Točno taka je bila Trumpova administracija: razgalila je rit Amerike" (foto: profimedia)

V Ljubljani se je te dni mudila nigerijska literarna zvezdnica Chimamanda Ngozi Adichie, ki jo je po pisanju RTV Slovenija najbolj od vsega zanimalo spoznavanje položaja žensk v deželi, ki je ’svetu dala Melanijo’.

Po festivalu Fabula, ki se je v petek končal prav z gostovanjem Adichie, jo je za intervju ujela novinarka MMC Slovenija Ana Jurc in jo ob omembi romana Američanka, katerega vrhunec je izvolitev Baracka Obame leta 2008, spomnila na Trumpova leta, ki so Obamovim sledila.

Na vprašanje, ali so Trumpova leta zamajala njeno vero v Ameriko, je Chimamanda Ngozi Adichie povedala:

»Če je Trump nakrhal mojo vero v Ameriko? Da. Moje ljudstvo pozna rek: Ko zapiha veter, se peresa privzdignejo in vidiš kurjo rit. In točno taka je bila Trumpova administracija: razgalila je rit Amerike. Na nek način je postala država razočarajoče navadna. Vesela sem bila, ko je zmagal Biden, ker sem hotela odraslega človeka na čelu države. Mislim pa, da bo treba še veliko časa za prave spremembe v Ameriki. Trump je poglobil že obstoječe tektonske prelomnice. Ameriška politika je trenutno neverjetno plitka in Trump je imel pri tem veliko vlogo. Če naj se kaj spremeni, bo za to treba še veliko časa.«

Vir: intervju z nigerijsko pisateljico Chimamando Ngozi Adichie na RTV Slovenija

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.