27. 10. 2019, 18:02 | Vir: STA

Cimabueja iz kuhinje starejše francoske gospe prodali za 24 milijonov evrov

profimedia
Cimabueja iz kuhinje starejše francoske gospe prodali za 24 milijonov evrov (foto: profimedia)

Redko mojstrovino florentinskega umetnika Cimabueaj, ki so jo odkrili v kuhinji starejše Francozinje, so danes na dražbi prodali za 24 milijonov evrov, kar je petkrat več od prvotne ocene. Novi lastnik mojstrovine Giuttovega učitelja ni znan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dražbena hiša Acteon iz Senlisa danes ni razkrila identitete kupca. Sprva so vrednost umetnine ocenili na med štiri in šest milijonov evrov. To je prvič v desetletjih, da je bilo slikarsko delo Cimabueja dostopno na dražbi.

Strokovnjaki so bili presenečeni, ko so v septembru v okolici Pariza v kuhinji starejše ženske odkrili dolgo izgubljeno mojstrovino iz 13. stoletja. Cimabue velja za enega velikih slikarjev predrenesančne italijanske umetnosti.

Delo, na katerem je upodobljena množica, ki zasmehuje Kristusa, naj bilo del velikega diptiha, nastalega okoli leta 1280, ko je Cimabue naslikal osem prizorov iz Kristusovega trpljenja in križanja.

Več let je mojstrovina, ki je veljala za izgubljeno, krasila kuhinjo v mestu Compiegne, obešena pa je bila nad štedilnikom. Lastnica je ves čas menila, da gre zgolj za staro versko ikono brez vrednosti. Ko pa je delo ponudila v oceno lokalnemu cenilcu, je izvedela, da je vredno od štiri do šest milijonov evrov.

Dva druga Cimabuejeva prizora iz Kristusovega trpljenja sta na ogled v londonski Narodni galeriji in v New Yorku. Tudi prizor z Marijo, otrokom in angeloma, ki je razstavljen v Londonu, je stoletja veljal za izgubljenega, našel pa ga je britanski aristokrat med čiščenjem posestva v Suffolku. Svoji domovini ga je izročil v hrambo leta 2000.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.