7. 9. 2017, 09:31 | Vir: STA

Clintonova v svoji novi knjigi o razlogih za volilni poraz

profimedia

Lanskoletna demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton v svoji knjigi z naslovom "Kaj se je zgodilo" razglablja o razlogih za svoj poraz proti republikancu Donaldu Trumpu in priznava, da je bila lani novembra tako prepričana v svojo zmago, da je še pred končanjem štetja glasov malce zadremala, da bi kasneje lažje praznovala zmago.

Ameriški mediji so teden dni pred začetkom uradne prodaje knjige dobili nekaj odlomkov od založbe Simon & Schuster,iz katerih je razvidno, da je bilo več razlogov za njen poraz, vendar po njenem mnenju prevladuje le eden - to, da je ženska.

Clintonova prevzema odgovornost za napake, med katerimi je bilo tradicionalno vodenje kampanje proti kandidatu, ki to ni bil. Sama je delala vse po pravilih, volivci pa so se odločili za kandidata, ki je vodil privlačnejši resničnostni šov, med katerim je brez sramu razpihoval zamere in strahove ameriških volivcev.

Clintonova v knjigi ošvrkne tudi svojega protikandidata v boju za demokratsko nominacijo, senatorja Bernarda Sandersa, ki je napadal njen značaj, in tudi podpredsednika Joa Bidna, nenazadnje pa tudi direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je vodil preiskavo njene elektronske pošte, kar je ob višku ironije Trump letos uporabil kot razlog, da ga je odpustil. Ob tem nje apadel tudi časopis New York Times, ki je prvi naredil afero iz njene elektronske pošte.

Clintonova še vedno ne razume, zakaj je ljudje ne marajo, ne glede na to, da je bila prva dama, senatorka, državna sekretarka in dvakrat predsedniška kandidatka. "Zakaj sem tak strelovod gneva? Še vedno ne vem. Deloma mislim, da je to zato, ker sem ženska," v knjigi piše Clintonova.

Med lastnimi napakami med drugim omenja dobro plačane govore na Wall Streetu po finančnem zlomu leta 2008, izjavo za ameriško mrežo CNN, da bo rudarjem ukinila delovna mesta, ker za to v ZDA zaradi globalizacije več ni prostora, in seveda odločitev, da bo na položaju državne sekretarke uporabljala zasebni strežnik elektronske pošte, iz česar je potem New York Times naredil zgodbo, ki so jo republikanci potisnili v uradno preiskavo.

V knjigi malce ošvrkne tudi predsednika Baracka Obamo, da se ni ostreje odzval na rusko vpletanje v ameriške volitve, ko so imele obveščevalne agencije že dovolj dokazov. Zabavno pri tem je, da Obami to očita tudi Trump.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.