Cvitkovič med nagrajenci letošnjega filmskega festivala v Zagrebu

19. 11. 2017, 14:13 | Scena | Vir: STA

Koprodukcija BiH, Hrvaške, Slovenije in Nemčije Moški ne jočejo bosanskohercegovskega režiserja Alena Drljevića je zmagovalka letošnjega 15. Zagreb Film Festivala, ki so ga s podelitvijo nagrad sklenili v soboto zvečer. Posebno priznanje je dobil tudi slovenski celovečerec Družinica Jana Cvitkoviča.

Drljević je zmagal s svojim prvim filmom, v katerem govori o povojnih travmah veteranov treh narodov. Gre za močan, pogumen in relevanten celovečerec s fenomenalnimi igralskim in režiserskimi veščinami, je žirija pojasnila svojo odločitev, da glavno festivalsko nagrado zlati voziček namenijo Drljevićevemu celovečercu.

Posebno priznanje za film iz osrednjega programa, v katerem je tekmovalo 13 filmov, so podelili celovečercu Parižanka francoske režiserke Leonore Serraille, ki je posnela zgodbo o neprilagojenosti posameznikov v sodobni družbi.

Cvitkovič je dobil posebno priznanje v tekmovalnem spremljevalnem programu Znova z nami, v katerem predstavljajo avtorje, ki so jih na festivalu spoznali s prvenci. Zmagovalec v kategoriji Znova z nami je film Brez ljubezni ruskega režiserja Andreja Zvjaginceva, so sporočili po uradnem zaprtju festivala.

Po podelitvi nagrad v več kategorijah so festival zaključili s celovečercem Žaba še enega režiserja iz BiH Elmirja Jukića. Gre za regionalno koprodukcijo BiH, Hrvaške, Makedonije, Slovenije in Srbije, ki so jo uresničili v okviru zagrebškega filmskega festivala in jo bodo zunaj konkurence predvajali za zaključek.

Od 11. novembra so na Zagreb Film Festivalu predvajali več kot 100 filmov v petih tekmovalnih in več spremljevalnih programih.