11. 4. 2021, 07:33 | Vir: STA

Dan prodajaln plošč prestavljen na junij, na voljo bodo tudi vinilke s še neizdano glasbo

profimedia

Dan prodajaln plošč (Record Store Day) bo letos zaradi pandemije namesto v aprilu potekal dva dni, 12. junija in 17. julija. Ob dnevu bo izšlo več kot 500 plošč, med njimi vinilke s še neizdano glasbo Amy Winehouse, Ariane Grande, Madness in Bjork, manj znani akustični album Princea ter dve živi plošči The Police, je pisal britanski BBC.

Številne omejene izdaje plošč se bodo na trgu pojavile po novici, da so v Veliki Britaniji v lanskem letu zabeležili 4,8 milijona prodanih plošč, kar predstavlja absolutni vrhunec prodaje vinilk v zadnjih treh desetletjih. BBC je pisal, da bodo založbe ob nadaljevanju povečanega povpraševanja po ploščah konec letošnjega leta prvič po letu 1987 zabeležile višji zaslužek od prodaje vinilk kot od prodaje zgoščenk.

Dan prodajaln plošč, ki ga praznujemo od leta 2007, je sicer postal eden pomembnejših dogodkov v svetu glasbe, saj na ta dan mnoge neodvisne prodajalne zabeležijo rekordno prodajo. V minulih letih so dan zaokrožili koncerti in drugi dogodki, pred prodajalnami plošč pa so se vile dolge vrste kupcev, ki so si želeli zagotoviti določeno ploščo v omejeni izdaji.

Že lani je dan zaradi možnosti zagotavljanja ohranjanja priporočene razdalje med posamezniki v času pandemije potekal razdrobljeno, letos pa so organizatorji zanj zasnovali podoben pristop, je še pisal BBC.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.