Danska premierka zaradi izrednega vrha EU preložila poroko

26. 6. 2020, 10:31 | Scena | Vir: STA

              Danska premierka zaradi izrednega vrha EU preložila poroko (foto: profimedia) profimedia

Izredni vrh EU, na katerem bodo voditelji sredi julija razpravljali o svežnju za okrevanje Evrope po pandemiji, je pošteno posegel v načrte danske premierke Mette Frederiksen. Prav takrat je namreč z zaročencem načrtovala poroko, ki sta jo sedaj preložila.
 

"Veselim se poroke s tem čudovitim moškim. A očitno ne more biti tako enostavno," je v četrtek zapisala na Facebooku. Z zaročencem Bojem Tengbergom sta namreč skok v zakonski jarem načrtovala v soboto 18. julija, a je predsednik Evropskega sveta Charles Michel prav za 17. in 18. julij sklical vrh voditeljev držav članic EU.

Gre za prvi resen poskus dogovor glede svežnja za obnovo Evrope po pandemiji. Ta vključuje prilagoditev prihodnjega večletnega proračuna unije v vrednosti 1100 milijard evrov in nov načrt za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov, od katerih naj bi šlo 500 milijard za nepovratna sredstva, 250 milijard pa za posojila.

Danska skupaj z Nizozemsko, Avstrijo, Švedsko spada v četverico t. i. varčnih držav, ki želijo omejiti porabo in ki vztrajajo pri tem, da se pomaga s posojili, ne z nepovratnimi sredstvi.

"Škoda. A moram skrbeti za svoje delo in interese Danske. Tako da morava znova spremeniti načrte," je po poročanju tujih tiskovnih agencij zapisala Frederiksonova po objavi datuma vrha.

Socialna demokratka se je sicer želela poročiti že lansko poletje, a je par prestavil poroko zaradi splošnih volitev v državi, po katerih je 42-letna političarka postala predsednica vlade.

"Izmed vseh stvari je ljubezen največja. In kmalu se nama bo uspelo poročiti. Veselim se reči 'da' Boju (ki je k sreči zelo potrpežljiv)," je še zapisala.