15. 10. 2021, 10:15 | Vir: STA

Delno razrezano Banksyjevo delo prodano za 18,5 milijona funtov

profimedia
Delno razrezano Banksyjevo delo prodano za 18,5 milijona funtov (foto: profimedia)

Slavno Banksyjevo delo Deklica z balonom, ki je pozornost javnosti še posebej pritegnilo, ko se je takoj po nakupu na dražbi leta 2018 v Londonu delno samouničilo, je bilo na tokratni dražbi v britanski prestolnici prodano za 18,5 milijona funtov.

Po navedbah avkcijske hiše Sotheby's je delo, ki je nato dobilo nov naslov Love Is In The Bin, doseglo rekorden znesek za uličnega umetnika. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa so se pred dražbo zanj nadejali iztržiti od štiri do šest milijonov funtov.

Delo se je leta 2018 znašlo na naslovnicah časopisov, ko se je ob koncu dražbe, na kateri je bilo prodano za 1,1 milijona funtov, delno samouničilo. Spolzelo je skozi spodnji rob okvirja, v katerem je bil skrit rezilen sistem, in se deloma razrezalo na trakove. V okvirju je ostal le osamljen rdeč balon na beli podlagi.

Podoba deklice, ki steguje roko za rdečim balonom v obliki srca, je bila izvorno s šablono narisana na steno v vzhodnem Londonu. Bila je neštetokrat reproducirana ter je postala ena od najbolj znanih Banksyjevih podob.

Alex Branczik iz avkcijske hiše je povedal: "Skoraj tri leta mineva, odkar se je eden najbolj genialnih trenutkov performativne umetnosti tega stoletja zapisal v zgodovino dražb." Dodal je, da je bilo spremljanje poti tega zdaj že legendarnega dela in njegova vrnitev v sobo, kjer je bilo pravzaprav ustvarjeno, zelo razburljivo.

Banksy je ulični umetnik in aktivist, ki ostaja anonimen. Nekateri menijo, da je bil na dražbi, kjer se je slika deklice z balonom delno samouničila, prisoten. Videli naj bi namreč moškega s črnimi očali in klobukom, kako se kmalu po dogodku preriva z varnostniki v bližini vhoda v dražbeno hišo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.