Darjo Hrib | 17. 12. 2020, 15:14

Divje ozadje tudi v Sloveniji izjemno priljubljene Netflixove serije Damin gambit

Foto: Profimedia

Netflixova serija Damin gambit (The Queen's Gambit) je v trenutku obnorela svet in bila kar nekaj časa tudi najbolj gledana serija na Netflixovi platformi. Še danes je med prvimi desetimi najbolj gledanimi Netflixovimi naslovi v Sloveniji.

Čarobna zgodba o sicer fiktivni protagonistki Beth Harmon, stoični siroti, ki postane neizprosna šahovska mojstrica, je bila posneta po istoimenskem romanu Walterja Trevisa iz leta 1983. Anya Taylor-Joy, ki nastopa v glavni vlogi, je povedala, da se je za vlogo naučila igrati šah, poleg tega pa je celo naštudirala teoretsko ozadje šaha, saj je bila prepričana, da bi bilo nespoštljivo, če bi se takšnega projekta lotila brez razumevanja vsega, kar se tiče te več stoletij stare strateške igre. Ni pa bila zanimiva le zgodba serije Damin gambit, ampak tudi male peripetije, ki so se dogajale v zakulisju.

Vloga pred scenarijem

24-letna Anya Taylor-Joy je vlogo Beth Harmon sprejela, še preden je bil scenarij napisan. Scott Frank, avtor serije, ji je namreč poslal knjigo Walterja Tevisa in ji namignil, da bi jo morda uporabil v glavni vlogi, če ji bo zgodba všeč. Anya je prebrala knjigo in takoj potrdila sodelovanje. Kot je potem povedala v intervjujih, jo je k projektu preprosto vleklo – menda celo tako zelo, da je na sestanek s Scottom vso pot tekla. “S takšno strastjo sem čutila lik in zgodbo,” je povedala Anya. “Ko sva se s Scottom dobila v restavraciji, sem mu takoj rekla, da to ni samo zgodba o šahu. In da mora Beth biti rdečelaska.” Scott se je le nasmehnil in rekel: “Se strinjam. Zdaj se pa usedi, da se v miru pogovoriva.”

Foto: Profimedia

Skorajda film

Težko bi si predstavljali, kako bi tako vrhunsko speljano zgodbo v sedmih epizodah lahko stisnili v en celovečerni film. Kot da ima čisto vsak kader v seriji svoj pomen, svoje sporočilo in svojo nalogo, da pohitri ali upočasni dogajanje. Pa vendarle je bila čisto prva ideja, da bi roman The Queen's Gambit predelali v film. O tem je razmišljal Heath Ledger (ja, točno ta Heath Ledger, ki smo ga sicer gledali kot Jokerja v filmu Vitez teme, v viteški komediji A Knight's Tale pa kot Ennisa Del Marja v romantični drami Brokeback Mountain), ki si je želel, da bi filmska interpretacija romana The Queen's Gambit bila njegov režiserski debi. V glavni vlogi si je zamislil odlično Ellen Page, ki se sicer trenutno podi po Netflixovi seriji The Umbrella Academy. Žal je komaj 28-letni Heath leta 2008 umrl zaradi prevelikega odmerka raznolikih zdravil in njegova režiserska želja nikoli ni bila uresničena.

Šahovski mojstri v ozadju

V seriji se vse šahovske partije odvijajo tako, kot bi se morale. Vsak premik je previdno koreografiran. Da so partije resnično izpeljane tako, kot bi jih igrali šahovski mojstri, sta poskrbela velikana šahovskega sveta – ruski šahovski velemojster Gari Kasparov in priznani ameriški učitelj šaha Bruce Pandolfini. Oba sta tudi inštruirala igralce, da so partije ne le pravilno odigrali, ampak tudi razumeli širšo sliko te čudovite igre.

Foto: Profimedia

Kasparov kot Borgov?

Ker je bil Kasparov že priključen k projektu, je avtor serije Scott Frank najprej celo vprašal njega, ali bi morda on odigral vlogo Vasilija Borgova, ruskega velemojstra in najtežjega nasprotnika mlade Beth Harmon. Kasparov je vlogo zavrnil in se raje vključil le kot svetovalec. Čisto zadnjo, najpomembnejšo tekmo med Beth in Vasilijem pa je potem od poteze do poteze v celoti sestavil prav Kasparov.

Posneto v Berlinu

Večina zgodbe se odvija v Združenih državah, kjer Beth Harmon začne svojo šahovsko pot in se nato prebija do mednarodnih prvenstev. Pozneje se del zgodbe odvije v Parizu, veliki finale pa v Moskvi. Lokacijam v zgodbi navkljub pa so večino materiala za serijo posneli v – Berlinu.

Ljubiteljica Harryja Potterja

Anya Taylor-Joy je predana ljubiteljica knjižne in filmske serije Harry Potter. Njen soigralec Harry Melling, ki je v Daminem gambitu igral lik, ki mu je ravno tako ime Harry, v Harryju Potterju pa je nastopil v vlogi Dudleyja, je med snemanjem zato potrpežljivo poslušal Anyo, ko se je navduševala nad njegovim sodelovanjem v popularni filmski franšizi. Anya se je sicer pri šestih letih iz Buenos Airesa preselila v London in se angleščino učila prav s prebiranjem knjig o Harryju Potterju.

Foto: Supplied By Lmk

Ličila s svojo zgodbo

Vsaka šminka na Anyi je bila skrbno izbrana, saj vsak odtenek predstavlja njeno starost skozi napredovanje zgodbe. Odtenek proti koncu serije postane nekoliko temnejše rdeč - kot poklon njeni mačehi Almi. Umetnik ličenja in oblikovalec Daniel Parker je razložil: “Ustnice, tako kot trepalnice, lahko vplivajo na to, kaj lik počne in kako se vede. Proti koncu tako Bethini odtenki postanejo podobni odtenkom, ki jih je uporabljala njena druga mama - kot oda v njen spomin.”

Solze za veliki finale

Anya je priznala, da je jokala ob čisto vsaki ponovitvi snemanja zaključne scene v ruskem parku, ko se velika zmagovalka sprehodi mimo starih amaterskih šahistov, ki prepoznajo ameriško velemojstrico in ji hitijo čestitati, Anya se potem usede k enemu od njih in izreče zadnje besede serije: “Igrajva.” Anya je povedala, da se je ob snemanju te scene vsakič počutila tako srečno za Beth. “Mislim, da je to prvič, ko si Beth lahko reče: 'Veš, kaj? Zaslužim si, da zdaj v tem končno uživam. Pustite me na miru za sekundo. Celo življenje sem delala za ta trenutek. Potrebujem sekundo. Pustite mi živeti',” je povedala Anya.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.