21. 9. 2017, 18:00 | Vir: STA

Dobitnik večernice Peter Svetina: "To ne pomeni, da je ena knjiga boljša od druge!"

Marjan Maučec/STA

V Murski Soboti so Petru Svetini za pesniško zbirko Molitvice s stopnic podelili nagrado večernica za najboljše slovensko mladinsko literarno delo minulega leta. Svetina je ob tem dejal, da je nagrado lepo dobiti, vendar pa bi bil zelo vesel, če bi šel na oder tudi kdo drug. Za pisatelja je to tretja večernica.

"To ne pomeni, da ni konkurence, ampak da ima pri literarnih nagradah na koncu okus neko določeno vlogo, kar ne pomeni, da je ena knjiga boljša od druge, pač pa samo to, da je bila tej žiriji ta bolj po volji," je po podelitvi povedal Svetina. Večernico je že prejel leta 2013 za slikanico Ropotarna ter lani za delo Ko zorijo ježevci.

Nagrado je utemeljil predsednik žirije Igor Saksida, podelila pa mu jo je urednica kulture pri časopisno-založniškem podjetju Večer Petra Vidali. Kot je poudarila, je letošnja večernica večernica z najmanj besedami v 21-letni zgodovini podeljevanja te nagrade. Nagrajenih je bilo namreč sedem pesmic v eni drobni knjižnici.

"Te besede morajo biti tako rekoč posvečene, morajo biti tako rekoč molitvice, tako rekoč svetinjice, morajo biti molitvice s stopnic Petra Svetine," je še dodala.

Nagrajenec je ob prejemu spomnil, da so mu večernico podelili tretjič, obenem pa se je pošalil, da so včasih v šoli tiste učence, ki so jih učitelji neprestano hvalili pred drugimi, označili za "piflarje".

Večernico tradicionalno podeljujejo na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede kot nagrado za najboljše slovensko mladinsko literarno delo minulega leta. Ustanovila sta jo Podjetje za promocijo kulture Franc-Franc, danes se društvo imenuje Argo, ter revija Otrok in knjiga, kot pokrovitelj nagrade se jima je pridružilo Časopisno-založniško podjetje Večer.

Od leta 1997 do danes se je zvrstilo 21 nominirank in 31 nominirancev, dobilo jo je osem pisateljic in 14 pisateljev, leta 2007 pa je bila izjemoma podeljena dvema avtoricama.

V igri za letošnjo večernico je bil Svetina zastopan še s slikaniškim besedilom Sosed pod stropom, poleg njega pa so bili nominirani še Miha Mazzini z romanom Zvezde vabijo, Bina Štampe Žmavc s slikaniškim besedilom Čarimatika in Nataša Konc Lorenzutti z romanom Avtobus.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.