15. 7. 2020, 16:31 | Vir: STA

Dobrodelni stoletnik, z vzdevkom stotnik Tom, bo postal vitez

profimedia
Dobrodelni stoletnik, z vzdevkom stotnik Tom, bo postal vitez (foto: profimedia)

Britanska kraljica bo v petek v viteza povišala nekdanjega britanskega vojaka, stoletnega Toma Moora, z vzdevkom stotnik Tom, ki je z dobrodelno hojo v času pandemije covida-19 zbral okoli 33 milijonov funtov za pomoč britanskim zdravstvenim delavcem.

"Njeno veličanstvo kraljica bo podelila čast viteštva stotniku, siru Thomasu Mooreu," so danes sporočili iz Buckinghamske palače, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Slovesnost bo na gradu Windsor zunaj Londona, kjer zaradi pandemije covida-19 od aprila dalje prebiva 94-letna kraljica.

"Nikoli si nisem mogel predstavljati, da se mi bo to zgodilo," je Moore sporočil v odzivu prek družinskega Twitter računa. "To je ogromna čast in zelo se veselim srečanja z njenim veličanstvom kraljico," je dodal. "To bo zame najbolj poseben dan," je še dejal.

Več sto tisoč ljudi je prispevalo v Moorov sklad JustGiving za britansko zdravstveno službo (NHS), potem ko je Moore v več dnevih prehodil sto dolžin svojega 25- metrskega vrta, pri tem pa se je opiral na hoduljo.

Prav tako se je aprila uvrstil na vrh britanske lestvice singlov, ko je skupaj z Michaelom Ballom zapel različico legendarne pesmi You'll Never Walk Alone.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.