A.B. | 3. 1. 2022, 22:22

Dobrosrčni igralec želel prikriti, komu je podaril milijone od filma Matrica

Profimedia

Igralca Keanuja Reevesa že več let spremlja sloves hollywoodskega dobrosrčneža, v ozadju njegove mirne pojave in humanitarne narave pa se skriva zelo žalostna zgodba. A Reeves je eden tistih, zaradi katerih je rek, da najtežje življenjske izkušnje oblikujejo najmočnejše karakterje, še kako resničen. Priljubljeni igralec je namreč iz svoje lastne tragedije črpal moč za nadaljnja dobra dela, o čemer priča tudi dogodek izpred let, ki je napolnil tuje tabloide. 

57-letni Keanu Reeves se na naslovnicah tujih medijev pogosto pojavlja kot dobrodelni mož, ki mu slava in denar nista pomembna. Kljub temu, da tako v igralskem svetu kot med oboževalci uživa precejšnjo mero občudovanja in spoštovanja, mu 'dobro ime' nikoli ni stopilo v glavo. Njegovo življenjsko pot je zaznamovalo precejšnje število tragedij, ki so v njem prebudile še večjo notranjo moč in željo po uspehu - a predvsem zato, da bi pomagal drugim. Reeves namreč ni eden tistih, ki bi svoje milijone tratil na številne razkošne nepremičnine, potovanja, ogromno število osebnih čuvajev in ostalih luksuznih dobrin. Je človek, ki je tekom življenja izgubil očeta, najboljšega prijatelja, otroka, ljubezen svojega življenja in bi kmalu ostal tudi brez sestre, zato je dobršen del svojega zaslužka namenil takšnim in drugačnim dobrodelnim in raziskovalnim institucijam, ki olajšujejo življenje ljudem, ki se borijo s podobnimi težavami, kot so se njegovi bližnji. 

Ko je luč sveta pred kratkim ugledal njegov zadnji film, Matrica Obuditev (The Matrix Resurrections), se je prebudil tudi nostalgičen spomin na prvo Matrico iz leta 1999, v ozadju katere se skriva Reevesova velikodušna poteza - o kateri pa igralec ne mara govoriti. A zgodba se pripoveduje sama. Pred dobrima dvema desetletjema je 57-letnik kar 70 odstotkov zaslužka od Matrice namenil centru za raziskovanje bolezni, proti kateri se je 10 let borila njegova sestra Kim in jo naposled uspešno premagala. Po poročanju tujih medijev se je pisalo leto 1991, ko je Kim kot deklica prejela diagnozo levkemije, Keanu pa je nato prevzel skrb zanjo in za njeno zdravljenje odštel več kot 5 milijonov evrov. Takrat je za nekaj časa potisnil vstran tudi svojo igralsko kariero in ko je Kim naposled ozdravela, je tudi sam sprejel vlogo v Matrici ter kasneje večino svojega zaslužka podaril v raziskovalne namene. 

O svoji dobrodelnosti, ki je še dolgo časa polnila naslovnice tabloidov, ni maral govoriti. Tega, komu in zakaj je namenil tolikšen del svojega zaslužka, nikoli ni želel obešati na veliki zvon, a ko je informacija o tem pricurljala v javnost, je v enem od preteklih intervjujev dejal le: ''Zelo nerad vidim, da je moje ime kakorkoli povezano z vsem tem ... Skušam samo pomagati nekaterim otroškim bolnišnicam in centrom, ki se ukvarjajo z raziskovanjem rakavih obolenj.'' 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.