N.Z. | 10. 9. 2020, 13:41

Dogaja se nam retrogradni Mars (in ta je še bolj dramatičen kot Merkur)

profimedia

Zdaj smo dovolj globoko v leto 2020, da se lahko strinjamo, kako močno so nas okoliščine tega leta upočasnile. V dobrem in slabem. Če ste imeli v načrtu za to leto kakšno večje potovanje, poroko, selitev ali pa karierni premik, se vam je tako kot mnogim drugim zgodilo, da ste morali plan spremeniti ali pa aktivnosti celo v popolnosti ustaviti.

»Nadvse nenavadno leto nas vse skupaj uči, da napredek ni nekaj linearnega, nivo motivacije pa neprestano niha,« je za instyle.com zapisala v astrologijo poučena Maressa Brown, ki je prepričana, da v ozadju vsega tega dogajanja tičijo astrološki vzroki.

V astrologiji Mars vlada energijam akcije, moči, poguma in ... spolnosti.

Ko njegovo gibanje po nebu (gledano z Zemlje) postane retrogradno, občutimo njega zaviralne vpliva na prav teh področjih. Naše aktivnosti so zaustavljene, opaziti pa je tudi drastičen padec siceršnje strasti. Obdobje retrogradnega Marsa najavlja jezljive izbruhe in druge težave s potlačeno jezo, ki zahtevajo notranjo revizijo. V tem času se bo zaradi nenadnih zakasnitev (ali celo popolnih zaustavitev) pojavila še potreba po podrobnejši analizi širše slike naših življenjskih načrtov.

Če kaj, lahko rečemo, da lekcije retrogradnega Marsa nikakor ne bodo prijetne, a so na dolgi rok lahko še kako koristne in celo globoko zdravilne.

Da bi njega vplive kar najbolje izkoristili, morate vedeti naslednje ...

Popoln vodnik za čas retrogradnega Marsa

Naj kar takoj povemo, da smo pravkar vstopili v obdobje retrogradnega Marsa:

Mars je vzvratno zavoro potegnil ravno včeraj, torej 9. septembra, in se bo po nebu (gledano z Zemlje) zdaj gibal retrogradno vse do 13. novembra.

In ker tokrat s svoje pozicije tvori napet aspekt kvadrata na položaj, kjer se nahaja Saturn (planet izzivov, težaškega dela in krčenja), gre verjeti, da smo vstopili v obdobje, ki ga bodo zaznamovale močne restrikcije, notranje bitke in vsesplošno upočasnjevanje.

Nepomembno ni niti to, da se retrogradni Mars tokrat pomika skozi znamenje Ovna, ki vlada ognjenim znamenjem, kar hkrati pomeni, da lahko računamo s potenciarano impulzivnostjo in nadvse silovitimi izbruhi energije. Tudi zato bo v naslednjih nekaj tednih težko ostati potrpežljiv in diplomatski, kar bo vodilo do temeljitega samo-preizpraševanja o tem, kakšni globoko kompleksi nas v življenju tako zelo ženejo (in mestoma obvladujejo).

Medtem ko bo retrograden Mars še dodal tenzije v že tako stresno leto, poskusite še pravi čas ozavestiti, da gre za obdobje, ki narekuje več samozavedanja notranjih impulzov, ob tem pa je na mestu hvaležnost za skrivnostne sile, ki vas neprenehoma spravljajo v pogon.

Kako pogosto je Mars retrograden?

Za razliko od retrogradnega Merkurja, ki po tri tedne skupaj vsaj trikrat letno (včasih tudi štirikrat) meša štrene pri tehnologiji, v komunikaciji in prometu (tudi potovanjih), je obdobje retrogradnega Marsa veliko redkejše, zato pa precej daljše.

Marsova vzvratnost nas tako doleti le vsako drugo leto, t.j. na vsakih 26 mesecev.

In tako kot v primeru Merkurja (pa tudi vseh drugih planetov) se retrogradno obdobje najavlja že nekaj dni pred nastopom retrgoradnosti, vpliv pa izzveneva še nekaj dni po njega zaključku. Temu astrologi pravijo kar 'retrosenca'.

To senčno obdobje sovpada z (navideznim) zaustavljanjem gibanja dotičnega planeta, preden ta povsem spremeni smer gibanja.

Kaj se zgodi, ko Mars postane retrograden?

Vaša siceršnja raven energije in libida znatno upadeta.

Mars namreč vlada energiji in spolnosti, njegova retrogradnost zato duši motivacijo, vitalnost in akcijo. Nič nenavadnega zato ni, da nam je v obdobju retrogradnega Marsa še manj do dnevne rekreacije, zaganjanja v nove delovne projekte in uživanja v vseh vrst užitkov. Zaradi vsega naštetega se dnevni stres v nas kopiči, zato smo v tem obdobju bolj nervozni in nepotrpežljivi.

Medtem ko Merkur ustvarja kratke stike (dobesedno in v prenesenem pomenu) v povezavah, ožičenju in tehnologiji ter spreminja način naše komunikacije, kar zavira napredek in tako še nekoliko dlje v prihodnost premika naše cilje, pa so vplivi retrogradnega Marsa bolj povezani z neposredno akcijo.

Tudi zato je v obdobju retrogradnega Marsa veliko težje kot sicer začeti nov posel ali se lotiti novega režima fitnesa plana. Mars vseh naporov na tem področju sicer ne bo povsem zatrl, morate pa računati z neprestanimi ovirami, zaustavitvami in ponovnimi zagoni.

Občutek, da ste ujeti v nadvse frustrirajočo se življenjsko zanko, je zato še kako na mestu.

Ker gre za nadvse neprijeten občutek, se ta lahko razraste tudi v generalizirano frustriranost nad mankom napredka praktično na vseh področjih življenja, hkrati pa bi vas lahko zbudil za vadbo čuječnostnih praks, ki bi vam lahko v prihodnosti prišle še zelo prav.

Kaj pravzaprav hoče od nas takšen Mars?

Predvsem nas sili preveriti, kako (in zakaj ne) obvladujemo in izražamo našo jezo.

Mars je namreč tudi Bog vojne. Upravlja s sfero 'bitk', ki jih bojujejo vsakodnevno. To se lahko izrazi skozi rivalstva s kolegi, v debatah o politiki na Twitterju ali v pogajanjih z nadrejenim o višji plači.

Ko Mars prestavi v vzvratno, pa od nas terja, da si vse našteto 'ogledamo' še v (notranje) refleksivni luči. In prav tu tiči blagoslov retrogradnega Marsa.

Vse tisto, kar nas tako močno jezi in frustrira, da neprestano vstopamo v neke konfrontacije z drugimi, smo naenkrat sposobni ugledati globlje, skozi rane in davno potlačene občutke, za katere smo medtem že pozabili, da sploh obstajajo.

Ker se slehernik z 'lastnimi demoni' za živo glavo noče soočiti prostovoljno, je tu retrogradni Mars, ki bo zaigral na njegove najbolj (pre)napete strune, pa naj bodo te povezane z zamero do prijateljice, ki je pozabila na vaš rojstni dan, ali vaše strahove pred tem, da poveste jasno in glasno, kaj si zares mislite od določenem politiku. In pa seveda: Mars vas bo prisilil, da si iskreno odgovorite na nekaj neprijetnih vprašanj v zvezi z vašim doživljanjem spolnosti. Namreč: kaj če to v imenu domišljavega čistunstva na škodo polnokrvnega uživanja življenja odrivate na sam rob čutenja? Retrogradni Mars vas bo prisilil ne le, da o tem dobro razmislite, ampak tudi, da se soočite z jezo, zamerami in vsemi drugimi notranjimi pritiski, ki ste jih predolgo ignorirali.

Vsi ti notranji boji z internalizirano jezo, ki jim tokrat ne boste ubežali, bi lahko svoj davek terjali tudi na vašem zdravju.

Mars je namreč tudi vladar vaše fizične vitalnosti. Ko je njegovo gibanje retrogradno, to slabi vašo sposobnost obvladovanja učinkov stresa, nerazrešene jeze in drugih neprijetnih čustev v telesu. Tudi zato je v tem obdobju še kako priporočljivo, da si omislite preventivno terapevtsko rutino, ki vam bo pomagala vzpostaviti (in ohraniti) stik z vašimi čustvi in mislimi. Naj bodo to meditacija, psihoterapija, dolgi sprehodi ali srečanja s prijatelji in bližnjimi, v naslednjih nekaj dneh bi to lahko postalo vaša rešilna bilka.

Ovni in Škorpijoni, pozor!

Če ste rojeni v znamenju Ovna ali Škorpijona (ali pa je kakšen od pomenljiveje aspektiranih planetov v vaši natalni karti položen v eno od obeh znamenj), lahko pričakujete, da boste tokratni retrogradni Mars močneje občutili kot vsi drugi.

Temu bo tako zato, ker Mars vlada obema znamenjema, za povrh vsemu pa je prav za pripadnike teh znamenj pogosto, da se karierno preizkušajo v agresivnih tehnikah prodaje, se vdajajo fizično napornim aktivnostim in se neredko pustijo vplesti v še posebno ognjevite razprave. Vse naštete dejavnosti pa so še kako v domeni 'boga vojne'.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.