N.Z. | 30. 3. 2021, 14:52

"Dokumentarec ni NJENA plat zgodbe, je RESNIČNA stran zgodbe," režiserja filma Allen v. Farrow

profimedia

Režiserja šokantne dokumentarne serije, ki Woodyja Allena obtožuje incesta, sta se med dugim odzvala na nekaj 'kritičnih' opazk, od katerih izstopajo tiste, da v 'zgodbi' manjka Allenova plat zgodbe.

"Samo zato, ker Allen ni hotel govoriti z nami, ne bi smeli posneti ta film?! Dokumentarec nikakor ni 'njena plat zgodbe', temveč je resnična plat zgodbe! Dokumentarec je posledica zares obsežne, dolgoletne raziskave."

Tri leta raziskovanja zares težke zgodbe, ki se vleče desetletja, ure in ure posnetega materiala, od katerega je pot v dokumentarec našlo 'le' za štiri ure njih, mučne fotografije in video posnetki in srhljiva pričevanja očividcev. Vse to je rezultat dela Amy ZIering in Kirbyja Dicka, režiserja, ki sta podpisala dokumentarec Allen v. Farrow.

Dokumentarec neposredno in jasno naslovi enega najbolj zloglasnih holivudskih škandalov. To je obtožba Woodyja Allena, da je spolno zlorabljal sedemletno hčerko Dylan Farrow.

Režiserski dvojec je uspel v detajle prikazati intimo neke družine, še posebno mladoletnih otrok, mnoge pa je šokiralo, da jim je bilo to sploh dovoljeno objaviti.

Amy Ziering in Kirby Dick sta ekskluzivno za Obzor o tem spregovorila takole:

"Incest je, po mojem mnenju, eno od najbolj sprevrženih dejanj, o katerem pa se praktično nič ne govori. Gre za tabu temo, ki se je vsi izogibajo. V ZDA temu rečemo 'na tretjem tiru'. Čas je, da se to spremeni! In to je bil eden od naših cilje. #JazTudi gibanje je spodbudilo ljudi, da se soočijo z mizoginijo in spolnim nadlegovanjem na delovnem mestu. Še vedno pa se ni začelo govoriti o zločinih, ki se dogajajo - doma, za štirimi stenami! Zato upamo, da bo tragedija ene družine pretresla celo družbo in vplivala na številne podobne primere. Želimo si, da bi ta dokumentarec omogočil, da se se oglasijo vsi tisti, ki ta trenutek trpijo v tišini. Da bi vedeli, da niso sami. Prav tako upamo, da bodo pričevanja pomagala bolje prepoznavati takšna vedenja. To je nujno za našo družbo, če naj ta napreduje in stopi korak naprej. Prenehati moramo to problematiko pometati pod tepih!" je bila jasna Amy Ziering.

Kirby Dick pa je pojasnil, zakaj so se odločili raziskati prav ta primer in o tem posneti dokumentarec, ki se predvaja na platformi HBO GO.

"Gre za najbolj razvpit primer incesta v ZDA zadnjih 50 let. Način, na katerega so mediji o njem poročali, je prav zares vplival na to, kako družba gleda na problematiko. Mislim, da je nujno, da se s časovno distanco 30 let vrnemo na začetek in še enkrat vse skupaj analiziramo. Tudi medijsko poročanje. Potem pa se preizprašamo, ali je družba že sposobna bolje razumeti problematiko incesta."

Incest ali krvoskrunstvo po definiciji velja za poseben tip pedofilije, ki nakazuje disfunkcijo znotraj družine.

Sprva se režiserja nista imela namena ukvarjati s to problematiko, temveč z #JazTudi gibanjem. Potem pa sta spoznala danes 35-letno Dylan Farrow, posvojenko Woodyja Allena in Mie Farrow.

"Nismo imeli v načrtu tega dokumentarca. Dylan je bila zgolj ena od sogovornic, ko smo iskali pričevanja za #JazTudi gibanje. Po pogovoru z njo pa smo ostali vsi v strašnem šoku. Takrat še nisem vedela veliko o njenem primeru in takoj nas je začelo zanimati. Naši raziskovalci so se vrgli na delo. Brskali smo po zapisnikih, brali sodne dokumente in se skušali dokopati do dokazov, ki bi potrdili to, kar nam je povedala Dylan. Teh se je nato nabralo toliko, da smo se odločili, da se zgodbe tudi zares lotio. Dylan smo zaprosili za še en intervju, na katerega pa ni takoj pristala. Dolgo smo jo prepričevali, da spregovori javno," ve povedati Amy Ziering.

V dokumentarcu so na koncu pokazali tako srhljivo izpoved odrasle Dylan Farrow kot posnetke tega, kar je govorila kot sedemletna deklica o tem, 'kaj ji počne očka', pri čemer je kazala na intimne dele telesa.

Dylan Farrow sta Mia Farrow in Woody Allen posvojila še kot dojenčico v svoj številno in zelo netradicionalno družino.

Mia Farrow je v dvoletnem zakonu s 30 let starešim Frankom Sinatro povila dvojčke, nato v zakonu z Andreom Previnom imela še sina, da bi nato skupaj posvojila še tri deklice iz Vietnama in Koreje. Po drugi ločitvi je Mia sama posvojila še enega dečka, tako da je imela v trenutku, ko je vstopila v dvanajstletno razmerje z Woodyjem Allenom že imela kar sedem otrok. Z Allenom skupaj sta posvojila prav Dylan Farrow, družina pa se je povečala še za njunega biološkega sina, Ronana Farrowa.

Mia in Woody sta dolga leta veljala za priljubljen holivudski par in navzven je bilo videti vse idealno.

Hišica iz kart se je pričela sesuvati, ko je Farrow odkrila, da jo Allen vara s  posvojeno hčerko iz prejšnjega zakona Soon-Yi Previn. Medtem ko je on trdil, da gre za ljubezen, ga je Mia obtoževala, da je zapeljal in izkoristil mladoletnico. Sledil je velik škandal, tekom katerega se je izvedelo, da Allena bremenijo tudi obtožbe o spolnem zlorabljanju sedemletne Dylan, čemur pa nikoli ni sledila tudi uradna obtožnica.

'Končalo' se je tako, da sta se Woody Allen in Soon-Yi Previn poročila 1997 in sta poročena še danes.

"Mia o tem sploh ni hotela govoriti. Jasno in glasno je rekla 'ne'. Rekla nam je, da nam bo dala vse, kar bomo potrebovali. Da lahko dobimo fotografije iz kleti. Da pa sama ne bo rekla prav ničesar, saj ji to doslej ni prineslo nič dobrega. Zato želi zaščititi svojo zasebnost. Težko jo je bilo prepričati, da je pristala na intervju za dokumentarec, kar je tudi povsem jasno vidno. Vsaj meni se zdi očitno, da z nami sploh noče zares govoriti, glede na to, da sem intervjuvala že zares veliko ljudi. Na koncu dolgega intervjuja pa nam je rekla, da je to storila zgolj zaradi Dylan. Da jo je ta prosila, naj sodeluje," še dodaja Amy Ziering.

Amy Ziering in Kirby Dick sta skupaj zbrala še nikoli pred tem objavljene audi in video posnetke, našla sta stare sodne dokumente in se dokopala do policijskih dokazov. Poleg ekskluzivnega intervjuja z Mio in Dylan Farrow so za dokumentarec spregovorili tudi drugi člani družine, družinski prijatelji, raziskovalci, eksperti, tožilci in druge priče, med katerimi je bilo mnogo takšnih, ki so o tem spregovorili prvič.

Navkljub temu so nekateri očitali večkrat nagrajenima režiserjema, ki sta bila med drugim dvakrat nominirana za oskraja, osvojila pa sta nagrado Emmy in Peabody, da je dokumentarec 'izrazito enostranski' ter da 'propagira samo eno plat zgodbe'.

"Dokumentarec ni 'njena plat zgodbe', to je 'resnična stran zgodbe'", sta režiserja več kot jasna.

"Dokumentarec je nastal kot rezultat najbolj obsežne raziskave tega primera, kar jih je bilo kadar koli izvedenih. Prikazujemo to, kar smo odkrili in raziskali. Sledili smo dejstvom, dokazom in policijskim zapisnikom. Za dokumentarcem je triletna raziskava, tekom katere smo govorili s številnimi pričami. Vse je preverjeno in za vse, kar je prikazano, imamo dokaze. Nimamo časa, da bi se ukvarjali s pravljicami. Nismo del neke agende in na nikogaršnji plačilni listi!"

Režiserski par v nadaljevanju še razmišlja, kako v glasovih 'kritikov' v resnici slišijo glas Woodyja Allena. In to tako dobesedno kot preneseno.

Del javnosti je zaveden z njegovo avtobiografsko audioknjigo.

"On je, torej, sam napisal svojo plat zgodbe in mi smo to povzeli. Dokopali smo se tudi do njegovega uradnega pričevanja in medijskih nastopov na to temo. Večkrat smo ga pozvali, naj govoriz nami. Jaz bi si še vedno želela govoriti z njim, saj ga imam veliko tega za vprašati. Če se kdaj odloči govoriti z nami, bomo povedano preverili in skušali potrditi. Ne moremo pa objaviti nekaj, kar ni res, samo zato, ker on tako trdi. Vse ostalo, kar nam je uspelo potrditi, smo objavili," pravi Ziering in v brk vsem tistim, ki 'zahtevajo, naj se sliši še druga plat zgodbe', zabruša:

"Moram povedati nekaj, za kar mislim, da bi morali slišati vsi. Ta iluzija, da moramo prikazati dve plati vsake zgodbe, je škodljiva za vse. Obstaja resnica in obstaja laž. Od kje zdaj zahteve, da bi morali obe dobiti enako prostora? V Ameriki je to zadnje čase močno prisotno. Stalno se dogaja. Na primer, ko je govora o klimatskih spremembah. 'Moramo imeti dve strani', 'Moramo slišati drugo plat' ... Pa kakšno drugo plat? To je enako noro, kot če bi govorili o zločinih, kar je tudi tema našega dokumentarca. Kaj mislite, da bo povedala druga stran, ki je storila zločin? Katero stran moramo slišati? Da je nekdo bil oropan, zdaj pa bi nas moralo zanimati tudi, kaj ima ropar za povedati? Da slišimo nejgovo zgodbo o tem, kako natančno se je zgodilo, ko je 'televizijski sprejemnik dobil noge'?"

Eksplozivna zgodba, ki sta jo režiserja uspela montirati v štiriuren dokumentarec, zares močno odmeva, o presunljivih odkritjih, ki jih je razkrila raziskava, pa ima Amy Ziering za dodati le še:

"Vse skupaj je naravnost šokantno! Šokiralo me ni le to, da je bila uničena ta družina, temveč da so šrapneli prizadeli tudi številne druge ljudi. Nekateri raziskovalci so ostali brez službe zgolj zato, ker so svojim nadrejenim povedali resnico. Šokiralo me je tudi to, da je šel Woody Allen na terapijo zaradi nespodobnega vedenja do Dylan dve leti preden je škandal odjeknil v javnosti. Takrat tudi Mia Farrow o tem ni hotela spregovoriti, saj ni hotela, da primer postane javen."

Vse skupaj je Woodyju Allenu pred tremi desetletji omogočilo taktiko, ki se je poslužujejo številni obtoženi incesta.

"Napad je najboljša obramba. Woody Allen je zgodbo takoj obrnil zoper svojega tožnika, to je bila takrat njegova partnerka Mia Farrow. Šlo je za premišljeno taktiko, ki je hkrati zahrbtna in pametna. Nekdo te nečesa obtoži, ti pa narediš zmedo in ga nato napadeš. Naenkrat nisi več problem ti, ampak oni. Meni se zdi to naravnost neverjetno, a je tudi zelo poučno, saj zares deluje, zato se je ljudje pogosto poslužujejo, še posebno v družinskem pravu. Sodišča pogosto vračajo otroke zlorabljevalcem samo zato, ker ti trdijo, da je drugi starš nor. Študije pa jasno kažejo, da v večini primerih to ne drži za partnerja, še manj pa drži, da bi si večina otrok nekaj takšnega izmislila. Otroci enostavno ne razmišljajo še o teh stvareh, zato si nimajo kaj izmisliti. Prav tako je izjemno težko otroke dobro podučiti, da bi nekaj takšnega trdili in ob tem ostali dosledni. Pa vendar v družbi ostaja narativ o nori mami, ki se hoče maščevati bivšemu partnerju, kar je Woody Allen izkoristil, ko je javnost prepričeval o norosti bivše žene, in to navkljub temu, da še zdaleč ni bila edina, ki je trdila, da je zlorabljal Dylan, saj je to jasno videlo tudi veliko drugih ljudi. Seveda pa Allenu vseeno ni uspelo, da bi s svojim manevrom prepričal prav vse. Priče, ki so to videle, raziskovalci, ko so to videli, in številni drugi ljudje so nam povedali, da nekaj ni bilo v redu in da je bilo to, kar se je dogajalo, grozno."

Povzeto po pisanju vecernji.hr

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.