22. 3. 2021, 18:16 | Vir: STA

Dokumentarec z naslovom Tina bo predstavil doslej še neobjavljene videoposnetke in pevkine fotografije

Profimedia
Dokumentarec z naslovom Tina bo predstavil doslej še neobjavljene videoposnetke in pevkine fotografije (foto: Profimedia)

Ameriška televizijska mreža HBO bo v soboto premierno prikazala dokumentarni film o legendarni ameriški rock pevki Tini Turner. Dokumentarec z naslovom Tina bo predstavil doslej še neobjavljene videoposnetke in pevkine fotografije, o njej pa bosta med drugim spregovorili tudi igralka Angela Bassett in TV voditeljica Oprah Winfrey.

Po pisanju filmskega portala Deadline bo dokumentarec v režiji Dana Lindsayja in T.J. Martina ponudil "razgiban in avtentičen prikaz življenja in kariere glasbene legende".

Film bo predstavil tako njeno otroštvo, ki je bilo zaznamovano z odhodom mame, kot poznejši glasbeni vzpon vse do samostojne kariere, ki je dosegla vrhunec sredi 80. let minulega stoletja z uspešnicama What Love Got To Do With It in Private Dancer.

O glasbenici bodo med drugim drugim spregovorili Angela Bassett, ki jo je upodobila v biografskem filmu Kaj ima ljubezen s tem? iz leta 1993, Oprah Winfrey, novinar Kurt Loder, s katerim sta napisala biografijo Jaz, Tina, ter dramatičarka Katori Hall, avtorica biografskega muzikala Tina.

Tina Turner se je rodila leta 1939 kot Anna Mae Bullock v mestu Brownsville v ameriški zvezni državi Tennessee. Po srednji šoli se je preselila v ameriški center blues glasbe St. Louis, kjer je spoznala kitarista Ikea Turnerja, s katerim se je poročila in imela dva otroka.

Skupaj sta izdala album Fool in Love, ki se je nemudoma povzpel na vrh glasbenih lestvic. O njunem zakonu je pozneje v avtobiografiji razkrila, da jo je trpinčil. Leta 1976 ga je z otrokoma zapustila. Pobegnila je brez denarja ter spočetka plesala v klubih in hotelih.

Sprva so ji skoraj vse velike glasbene založbe preprečevale, da bi zgradila solistično kariero

Stara 45 je nato z uspešnico Private Dancer osvojila štiri grammyje. Pozneje je polnila dvorane in stadione po svetu in osvojila še štiri grammyje.

Leta 2008 se je podala na turnejo, ki jo je naslovila Tina!: 50th Anniversary Tour. Z odra se je poslovila leta 2009. Leta 2013 se je poročila z dolgoletnim spremljevalcem, nemškim založnikom Erwinom Bachom, se odrekla ameriškemu državljanstvu in pridobila državljanstvo Švice. Danes s soprogom živi ob Züriškem jezeru.

V svoji karieri je izdala deset studijskih albumov, prodani so bili v 200 milijonih izvodov. Revija Rolling Stone jo je uvrstila na 63. mesto lestvice 100 največjih umetnikov vseh časov in na 17. mesto lestvice 100 največjih pevcev vseh časov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.