28. 2. 2021, 15:25 | Vir: STA

Dokumentarni film režiserke Maje Pavlin o zasavski skupini Orlek

profimedia
Dokumentarni film režiserke Maje Pavlin o zasavski skupini Orlek (foto: profimedia)

TV Slovenija bo nocoj na prvem programu premierno predvajala dokumentarni film o zasavski skupini Orlek. Knap'n'roll zasedba, kot so jo žanrsko označili, je pred dvema letoma praznovala 30 let, odkar s svojo glasbo, začinjeno s humorjem, ubeseduje življenje rudarskega razreda v Zasavju. Dokumentarec je režirala Maja Pavlin.

Skupina je začela delovati leta 1989 in si nadela ime po hribu Orlek na obrobju Zagorja, kjer vadijo. Skoraj vseh devet članov skupine je potomcev rudarjev, pevec Vlado Poredoš pa je v Zagorje prišel iz Prekmurja.

Zanje so značilna socialno občutljiva in angažirana besedila, zaznamovana tudi s humorjem, ki pripovedujejo o kompleksnosti življenja v Zasavju. Podpira jih izvirna mešanica rock'n'rolla, ki so jo sami poimenovali folk punk polka rock. Z zasedbo instrumentov, v kateri so poleg običajne rockovske postave še pihalna sekcija in harmonika, pa se uvrščajo v etno folk glasbo.

Ob 20-letnici je Zdenko Matoz napisal knjigo 20 let knap'n'rolla, ob 30-letnici pa so si po besedah člana zasedbe Mitje Torija zaželeli nekaj drugega. Nastal je dokumentarec, ki ponuja pregled čez njihova tri desetletja delovanje, s tem, da je zadnje pet-, šestletno obdobje nekoliko manj zajeto.

Kot piše v napovedniku premiere, se skozi film z glasbo Orlekov prepletajo trpki, a z obešenjaškim humorjem prežeti spomini nekdanjega rudarja Jožeta Potokarja - Cvrča, ki svoje rudarske preteklosti ne bi spremenil za nobeno ceno:

"Knapovšna je knapovšna - ni ti dala nč, dala ti je pa vse. Nardila te je človeka."

Orleki so nastopali po skoraj vseh celinah, od ZDA in Južne Amerike prek Evrope in Rusije do Kitajske ter Avstralije in Nove Zelandije. Doslej so izdali 15 plošč, zadnjo z naslovom Živel rokenrol leta 2019, ko so tudi obeležili 30-letnico z več koncerti po Sloveniji, med drugim v domačem Zasavju in v ljubljanskem Kinu Šiška.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.