Drevi se v Kinodvoru začenja 12. Festival migrantskega filma, ki bo osvetljeval različne plati migracij

21 filmov iz 12 držav

14. 6. 2021, 08:12 | Scena | Vir: STA

              Drevi se v Kinodvoru začenja 12. Festival migrantskega filma, ki bo osvetljeval različne plati migracij (foto: Shutterstock) Shutterstock

S filmom Izziv solidarnosti francoskih avtoric Anne Richard in Caroline Darroquy se drevi v Kinodvoru začenja 12. Festival migrantskega filma. Festival v organizaciji Slovenske filantropije bo v Ljubljano in osem drugih mest po Sloveniji pripeljal filme in dogodke, "ki osvetljujejo različne obraze migracij, azila ter življenja beguncev".

Festival migrantskega filma bo v Ljubljani potekal do četrtka v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju in v prostorih Slovenske filantropije. V petih sklopih - Nasilne meje, Portreti, Imperializmi, Mladoletniki in mladoletnice na poti ter Raznoliki obrazi migracij bo gledalcem ponudil 21 filmov iz 12 držav.

Na festivalu bo gostovalo osem filmskih ustvarjalcev in gostov spremljevalnih dogodkov. "Tudi tokrat bodo v ospredju aktualne zgodbe o realnostih tistih, ki so bili prisiljeni svoj dom zapustiti bodisi zaradi vojn, kršitev človekovih pravic, revščine, pohlepa korporacij ali drugih razlogov. S filmskimi zgodbami in prispevki gostov bomo opozorili na nasilne meje, še vedno obstoječe imperializme, zlorabo naravnih dobrin in migrantskih delavk in delavcev ter pomen solidarnosti," so zapisali v Slovenski filantropiji.

Vodja programa Migracije na Slovenski filantropiji Franci Zlatar se je ob letošnji izdaji, šest let po množičnih migracijah čez slovensko ozemlje, vprašal, če so migracije res problem. "Ali problem tiči predvsem v nas, v našem strahu pred neznanim in tujim, v našem strahu pred tem, kako se soočiti s posledicami preteklih napak? V naši nezmožnosti poiskati dobre in trajnostne rešitve za svojo prihodnost. Prebivalstvo Evrope se stara, Slovenija bo, če bo želela preprečiti upad števila delovno sposobnega prebivalstva, po nekaterih projekcijah potrebovala selitveni prirast, ki bo presegal 10.000 ljudi letno. Mi pa sodobne migracije obravnavamo predvsem kot varnostni problem," je med drugim opomnil.

Nocojšnji otvoritveni film Izziv solidarnosti predstavlja solidarnostno mrežo več sto francoskih prostovoljcev in prostovoljk, ki mlade begunce sprejemajo v svoje domove.

V torek bo v sodelovanju z okoljsko organizacijo Focus ob 18. uri potekal dogodek na temo zlorab naravnih dobrin ter migrantskih delavk in delavcev, v sklopu katerega bodo v Slovenski kinoteki prikazali filma Ukradene ribe, ki ga podpisuje Gosia Juszczak, in Naš teritorij v režiji Mathieuja Volpeja, zvečer pa bo v sodelovanju z Mestom žensk in Kinodvorom na sporedu premiera filma Filmski obzornik 80 - Metka, Meki (2021) v režiji Nike Autor. Pogovora o filmu, ki beleži vsakdanje življenje danes 81-letne gospe, ki velikodušno in gostoljubno razume težko situacijo sodobnih popotnikov, se bosta udeležili režiserka in protagonistka Metka Autor.

Tudi sredini projekciji filma Svoboda, to je velika beseda, o tem, kako si nekdanji palestinski zapornik iz Guantanama ustvarja nov dom v Urugvaju, bo sledil pogovor preko Zooma z avtorjem Guillermom Rocamoro, večer pa bo v sodelovanju z Mestom žensk na dvorišču Slovenske filantropije zaznamovala projekcija videa Katastrofični blues I, ki so ga ustvarile članice Skupine WoW.

Zadnji festivalski dan bosta v Slovenski kinoteki sprva na sporedu projekciji filmov Reka duhov (Zoran Kosanović) in Go game (Nadina Maličbegović), ki jima bo sledil pogovor Nasilne meje z avtorjema in fotografom Joštom Frankom. Festival pa bodo v četrtek sklenili na dvorišču Slovenske filantropije s projekcijami petih kratkih filmov v okviru dogodka Kino na prostem.

Obiskovalci si bodo festivalske filme lahko ogledali tudi v Hišah Sadeži družbe in partnerskih organizacijah v Mariboru, Murski Soboti, Ljutomeru, Žalcu, Gornji Radgoni, Logatcu, Metliki in Črnomlju, so napovedali organizatorji. Udeležba na dogodkih je brezplačna, z izjemo ljubljanske premiere filma Filmski obzornik 80 - Metka, Meki.