18. 10. 2021, 12:00

Drogirali so jo na snemanjih, nadlegovali so jo pijani igralci, lastna mama pa jo je uničila!

profimedia
Drogirali so jo na snemanjih, nadlegovali so jo pijani igralci, lastna mama pa jo je uničila! (foto: profimedia)

Sid Luft, bivši mož legendarne Judy Garland, je leta kasneje spregovoril o tem, kako grdo so se vedli igralci, ki so bili angažirani za vloge palčkov. Trdil je, da so bili pogosto bodisi pijani ali pa mačkasti, na setu pa so nato nadlegovali takrat mladoletno igralko.

Ameriška igralka, pevka in plesalka Judy Garland je najbolj znana po svoji vlogi Dorothy v Čarovniku iz Oza, ki je bil posnet daljnega 1939.

Garland je v filmsko industrijo še kot otrok prišla z gledaliških odrov. Bila je še mladoletna, ko je izšel slavni film. Ko so film snemali, je bila stara 16 let.

Danes je znano, da je tekom snemanja filma pridobila nekaj viška kilogramov, zaradi česar so jo šefi filmskega studia takoj podvrgli strogi dieti. Silili so jo žvečiti celo tobak, da bi ji tako zmanjšali apetit. Tako kot drugim igralcem so tudi njej dajali amfetamine, da bi bila kar najdlje budna in bi tako lahko posneli čimveč scen v enem samem dnevu.

Kasneje je Judy Garland morala jemati še barbiturate, torej sedative, ki naj bi nevtralizirali učinke amfetaminov, saj je le tako sploh lahko zaspala.

Njen bivši soprog Sid Luft je kasneje še leta pripovedoval, kako grdo so se do igralke vedli soigralci. Še posebno tisti, ki so igrali palčke. Ti so bili pogosto pijani ali mačkasti, takšni pa so neprestano nadlegovali mladoletno igralko.

Zgodba Judy Garland pa je bila tragična že pred snemanjem dotičnega filma.

Nikoli ni bila željeni otrok. Očetova želja je bila, da bi njena mama splavila, ko pa so bili zdravniki proti, češ da bi bil splav prenevaren za mamo, se je Judy vseeno rodila.

Njena starša ste imela vse kaj drugega kot zgleden in harmoničen odnos. Oče jo je sicer podpiral pri njeni igralski karieri, mati pa nikakor. Ko je oče leta 1935 umrl, je postal njen odnos z mamo še bolj toksičen.

Po nekaterih pričevanjih, naj bi jo mama omamljala z zdravili že, ko je imela komaj 10 let, zaradi česar je v najstniških letih že postala odvisnica.

Njena turbulentna kariera, različne odvisnosti in travmatično otroštvo so na koncu botrovali njeni veliko prezgodnji smrti.

Judy Garland je umrla stara koma 47 let.

Njen peti mož Mickey Deans jo je leta 1969 našel mrtvo v zaklenjeni kopalnici. Vzrok smrti: barbiturati.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.