Druga izdaja uspešnice Pogovori z Bogom v novem prevodu s posodobljenim besediščem!

4. 9. 2020, 12:00 | Scena

              Druga izdaja uspešnice Pogovori z Bogom v novem prevodu s posodobljenim besediščem! (foto: profimedia) profimedia

»Ste tik pred tem, da doživite nenavadno izkušnjo. Tik pred tem ste, da začnete pogovor z Bogom.«

Izhodiščna vprašanja s katerimi lahko začnemo pogovor z Bogom!

Zakaj moje življenje ne deluje?
Kaj bi moral narediti, da ga spravim v pogon?
Zakaj ne najdem sreče v razmerjih?
Zakaj se mi izkušnja zadostnega denarja izmika?
Kaj delam, da zaslužim takšno nepretrgano borbo?

To so izhodiščna vprašanja, s katerimi je Neale Donald Walsch začel svoj nenavadni pogovor z Bogom. Vprašanja, ki jih je zastavil Bogu so tudi naša vprašanja. Zgodba o pogovorih z Bogom je tudi naša zgodba.

Kako Bog govori in komu?

»Govorim vsem. Ves čas. Ni vprašanje, komu govorim, ampak, kdo posluša.

Najprej zamenjajmo besedo govoriti z besedo sporazumevati se. Ta je mnogo boljša, mnogo bolj polna, natančnejša. Ko poskušava govoriti drug z drugim – jaz s tabo in ti z mano –, sva takoj že odvisna od neverjetne omejenosti besed. In zaradi tega se sam ne sporazumevam samo z besedami. Pravzaprav to redko počnem. Najpogosteje se sporazumevam z občutki.

Občutenje je jezik duše.

Če hočeš vedeti, kaj je zate resnično, moraš preveriti, kaj resnično občutiš ob tem. Občutke je včasih težko odkriti – in pogosto celo še težje ozavestiti. Pa vendar se v tvojih najglobljih občutkih skriva najvišja resnica. Umetnost je, kako priti do teh občutkov.

Sporazumevam se tudi z mislijo. Misel in občutki niso eno in isto, čeprav se lahko pojavijo ob istem času. Pri sporazumevanju z mislijo pogosto uporabljam podobe in slike. Iz tega razloga so misli učinkovitejše od golih besed kot orodij za sporazumevanje.

Poleg občutkov in misli uporabljam tudi orodje izkušnje kot veliki komunikator.

In končno, ko občutki, misli in izkušnja odpovejo, uporabim besede. Besede so resnično najmanj učinkoviti komunikator. Najbolj dovzetne so za napačno interpretacijo in so najpogosteje napačno razumljene.

In zakaj je tako?

To je zaradi tega, kar besede so. Te so goli poudarki: zvoki, ki predstavljajo občutke, misli in izkušnjo. So simboli. Znaki. Insignije. Niso Resnica. Niso resnična stvar.

Besede ti lahko pomagajo, da nekaj razumeš. Izkušnja ti omogoča, da to veš. Pa vendar so stvari, ki jih ne moreš izkusiti, zato sem ti dal druga orodja spoznavanja. Imenujejo se občutki. In misli prav tako. Zdaj pa je največja ironija v tem, da vsi tako zelo poudarjate pomen besede Bog in tako malo izkušnjo samo.

Dejansko tako malo ceniš izkušnjo, da – ko se izkušnja Boga razlikuje od tega, kar si slišal o njem – samodejno zavržeš izkušnjo in si prilastiš besede, čeprav bi moralo biti ravno obratno. Tvoja izkušnja in tvoji občutki o določeni stvari predstavljajo tisto, kar dejansko in intuitivno veš o tej stvari.

Besede si lahko samo prizadevajo simbolizirati tisto, kar veš, in lahko pogosto zameglijo tisto, kar veš.

To so torej orodja, s katerimi se sporazumevam, pa vendar še niso metode, kajti vsi občutki, vse misli, vse izkušnje in vse besede ne izvirajo iz mene.

Mnoge besede so poudarili drugi, v mojem imenu. Mnoge misli in mnogi občutki so bili podprti z vzroki, ki jih nisem neposredno ustvaril sam. Mnoge izkušnje izvirajo iz tega.

Izziv je v razločevanju. Težko je razločevati med sporočili Boga in podatki iz drugih virov. Razločevanje postane enostavno, če sprejmemo osnovno pravilo:

Moja so vedno tvoja Najvišja misel, tvoja Najjasnejša beseda, tvoje Najveličastnejše občutje. Vse drugo prihaja iz drugega vira.

Zdaj naloga razločevanja postane enostavna, kajti celo učenec začetnik bo brez težav razločil Najvišje, Najjasnejše in Najveličastnejše.

Vseeno ti bom dal naslednje napotke:

Najvišja misel je vedno tista, ki vsebuje radost. Najjasnejše besede so vedno tiste, ki vsebujejo resnico. Najveličastnejši občutek je tisti, ki ga imenuješ ljubezen. Radost, resnica, ljubezen.

Moj najmočnejši posrednik je izkušnja in celo to ignorirate. Še posebej to ignorirate.

Vaš svet ne bi bil tak, kot je zdaj, če bi preprosto prisluhnili svoji izkušnji. Posledica tega, da ne prisluhnete svoji izkušnji, je, da jo vedno znova preživljate. Kajti moj namen ne bo onemogočen in moja volja ne bo spregledana. Dobili boste sporočilo. Prej ali slej.

Pa vendar vas ne bom prisilil k temu. Nikoli vas ne bom silil. Kajti dal sem vam svobodno voljo – moč, da lahko naredite tako, kakor se odločite – in tega vam ne bom nikoli vzel.

In zato vam bom še naprej vedno znova pošiljal ista sporočila, tisočletja in ne glede na to, v katerem delu vesolja prebivate. Neutrudno vam bom pošiljal svoja sporočila, dokler jih ne boste prejeli in jih obdržali blizu sebe ter jih razglasili za svoja.

Moja sporočila bodo prišla v stoterih oblikah, v tisočerih trenutkih, čez milijon let. Ne morete jih zgrešiti, če jim resnično prisluhnete. Ko jih enkrat resnično slišite, jih ne morete ignorirati. Tako se bo začelo naše iskreno sporazumevanje.

Pripravila: Mirela Smajić, PR in predstavnica založbe Primus

Pogovori z Bogom 1 - Druga izdaja svetovne in slovenske uspešnice v novem prevodu s posodobljenim besediščem!
Nenavadni dialog
Neale Donald Walsch
Založba Gnostica