Državni pogreb na ljubljanskih Žalah za igralko Štefko Drolc

29. 6. 2018, 21:31 | Scena | Vir: STA

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da bodo za v ponedeljek preminulo igralko Štefko Drolc organizirali državni pogreb z vojaškimi častmi. Štefka Drolc je bila ena največjih igralk in ena najžlahtnejših in najbolj plemenitih mentoric ter prijateljic številnih generacij igralcev in sodelavcev gledališča, filma, televizije in radia.

Pogreb bo v ponedeljek, 2. julija, ob 12. uri izpred vežice sv. Nikolaja na ljubljanskih Žalah, so za STA potrdili v SNG Drama Ljubljana.

Njena visoka kakovost je bila povezana z globoko humanim in humanističnim odnosom do človeka in sveta v celoti. Ne le da je bila izjemna interpretka zelo številnih in zelo različnih vlog, izjemna je bila tudi po tem, da je znala v prav vsaki vlogi najti razsežnost človečnosti in njeno najglobljo duhovno in čustveno podstat ter jo tako približati slehernemu gledalcu ali poslušalcu, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Štefka Drolc je igralsko kariero je začela kot ljubiteljska igralka v Mariboru, pozneje pa je delala v Drami SNG Maribor, pri Triglav filmu, v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu ter v SNG Drama v Ljubljani. Od leta 1982 je poučevala tudi na AGRFT v Ljubljani.

Za svoje bogato ustvarjanje je prejela številne nagrade: Prešernovo (1964), Severjevo (1977), tri Borštnikove (1980, 1982, 1997), Borštnikov prstan (1983), srebrni častni znak svobode (1996) in Prešernovo nagrado (2009). Leta 2014 je prejela tudi nagrado bert za življenjsko delo na področju filma.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri