28. 4. 2020, 11:37

Dunaj na pomoč samozaposlenim v kulturi in znanosti

profimedia
Dunaj na pomoč samozaposlenim v kulturi in znanosti (foto: profimedia)

Dunaj bo samozaposlenim v kulturi in znanosti v času pandemije koronavirusa namenil premostitveno pomoč v skupni vrednosti treh milijonov evrov, da bodo lahko nemoteno ustvarjali tudi v tem finančno zahtevnem obdobju. Posameznik bo lahko prejel do tri tisoč evrov nepovratnih sredstev v enkratnem znesku.

Že konec marca letos je mesto Dunaj razpisalo delovne štipendije v skupni vrednosti enega milijona evrov. V dveh tednih se je na razpis prijavilo 1.200 svobodnih umetnikov z najrazličnejših področij. Zaradi nepričakovano velikega zanimanja so znesek za štipendije povečali za dodatna dva milijona evrov na skupno tri milijone. Posameznik lahko prejme enkratni znesek v višini največ 3.000 evrov.

Delovne štipendije samozaposlenim v kulturi in znanosti pomagajo, da lahko nadaljujejo z delom. »Ravno svobodnim umetnicam in umetnikom je v teh časih še posebej težko shajati, saj so ostali brez možnosti nastopanja in posledično brez honorarja. Pri tem so jim delovne štipendije lahko v pomoč. Dunaj skrbi za svoje umetnike, tako v dobrih, kot tudi v slabih časih,« je poudaril dunajski župan Michael Ludwig.

Sredstva so namenjena za razvoj projektov ter pripravo predavanj, razstav in predstavitev. Umetniki na področju glasbe, gledališča, literature, vizualne umetnosti, novih medijev in filma kot tudi svobodni znanstveniki lahko zaprosijo za enkratne delovne štipendije do višine 3.000 evrov na osebo. Pogoj sta tudi polnoletnost in stalno bivališče na Dunaju. Vloge bodo sprejemali do konca aprila, nakazila pa lahko upravičenci pričakujejo že sredi maja.

»Delovne štipendije so namenjene predvsem tistim umetnicam in umetnikom, ki jih dosedanji ukrepi pomoči niso zajeli. Ravno te ljudi, ki delajo v prekarnih delovnih razmerjih in se sedaj spopadajo z negotovostjo, strahovi in finančnimi težavami, je treba še posebej zaščititi. Delovne štipendije so nujen ukrep mesta poleg različnih vrst pomoči države,« je povedala dunajska mestna ministrica za kulturo Veronica Kaup-Hasler.

Prve kulturne ustanove bi se lahko na Dunaju zopet odprle že sredi maja, vendar ob upoštevanju strogih varnostnih ukrepov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.