15. 10. 2018, 11:32 | Vir: Playboy

Ekaterina in Maksim (HopsBrew): "Pivo bomo pustili starati v sodih, v katerih je prej zorel viski!"

Matic Kremžar

Še pred nekaj leti se je zdelo, da Slovenci niso pretirano veliki ljubitelji piva. Trg je bil navidezno nasičen s ponudbo dveh pivovarn, a na srečo je tudi v Slovenijo pljusknil trendovski val varjenja piva v majhnih, kraft pivovarnah. V intervjuju vam predstavljamo zgodbo lastnikov kraft pivovarne HopsBrew ‒ Ekaterino in Maksima, ki se pripravljata na poseben podvig.

Verjetno vaju vsak sprašuje, kako sta se znašla v naši deželi pod Alpami.

To je res, ker sva verjetno zares poseben primer. Ampak odgovor je zelo enostaven. Pred nekaj leti sva veliko potovala po svetu in med drugim zašla tudi v Slovenijo. Tukaj nama je bilo všeč, počutila sva se domače in dobrodošla. Zato sva začela resno razmišljati, da bi morda prišla sem živet. To nama je uspelo pred štirimi leti.

Sta bila selitev in zagon kraft pivovarne naporna?

Največji izziv je bil poiskati ustrezen prostor. Razgledovala sva se po Ljubljani in okolici, pa nama je šele po osmih mesecih uspelo najti primeren kraj v Selu pri Ihanu. Vse drugo je šlo dobro. Samo varjenje piva za naju ni bilo nič novega –znanje in izkušnje sva že imela, imela pa sva tudi izoblikovan načrt, kako želiva delovati, kakšno pivo proizvajati.

Recepture so torej vajine?

Izključno najine oziroma Maksimove.

Kater vrste piva so vama najboljše?

Maksim: Meni je najboljše IPA, še posebej New England IPA. Je zelo motno, aromatično, ni tako grenko. Deluje kot breskov sok in je lahko, primerno za poletje. Ekaterina: Jaz pijem bolj ali manj samo ale kraftovskih pivovarn, ker imam rada lahka aromatična piva. A pozimi mi zapaše tudi kaj močnejšega.

Torej so vajina piva bolj po ameriškem okusu?

Točno tako. Ampak pozimi, ko sva imela proste kapacitete, sva dvakrat zvarila tudi ležak. A to se nama ne dogaja več – za ležak potrebuješ prostor in čas, tega nimava več na pretek.

Katero vaše pivo med pivci najbolj priljubljeno?

To je odvisno od vremena. Sicer pa gre najbolje klasika ‒ pale ale, IPA in porter ‒, kar moramo vedno imeti na zalogi. Vsakega novega ali sezonskega piva, ki ga damo na trg, vedno hitro zmanjka. Podučenih slovenskih pivcev je vedno več in vedno pričakujejo kaj novega. Trudimo se jim ugoditi.

Vemo, da pripravljate posebno vrsto piva tudi v sodelovanju z viskijem Jameson.

To je res super izziv. Po svetu zdaj na splošno vlada trend sodelovanja med različnimi proizvajalci pijač; na primer, pivo se pusti starati v viskijevih ali vinskih sodih. Jameson je na tem področju eden od trendseterjev, že daljši čas sodeluje v Evropi in v Združenih državah z različnimi večjimi in manjšimi pivovarnami. V Sloveniji si je izbral našo pivovarno, česar se zelo veselimo.

Za kaj natančno gre?

Enostavno, gre za čar spajanja okusov. Naše pivo bomo pustili starati v sodih, v katerih je prej zorel viski Jameson. Lesene sode smo dobili direktno iz Jamesonove destilarne, kamor jih bomo, ko bo pivo dozorelo, tudi vrnili. Za nas je bistveno, da lahko spet preizkusimo nekaj novega na čisto drugem področju. In se hkrati vračamo h koreninam proizvodnje piva.

Zveni dobro. Bosta za to priložnost zvarila pivo po posebni recepturi? In kako dolgo bo pivo gostovalo v teh sodih?

Vsekakor bo receptura posebna. Ker gre za poletno sezono, bo šlo za zvrst IPA, ki je lažja in poleti bolj pitna. V sodih bo pivo zagotovo kakšen mesec, mogoče tudi več. Odvisno od tega, kako se bo okus razvijal.

Torej podobno kot pri viskiju?

No, saj sta si proizvodnja piva in viskija podobna. Vse se začne pri sladu, ki gre pri pivu na fermentacijo, pri viskiju pa na destilacijo, na koncu pa pivo enako kot viski konča v sodih.

Kako pa sta vidva sicer z viskijem?

Ekaterina: Meni so v redu koktajli z viskijem. Na splošno pa ne spijem veliko alkohola, že zaradi zaposlenosti. Maksim: Sliši se morda čudno, ampak po navadi pijem samo vodo. Viski seveda tudi probam, na primer Jameson, nisem pa poznavalec.

Kaj je vajin moto v življenju?

Ne bojiva se eksperimentirati, greva vsem izzivom nasproti, vedno iščeva nove okuse in nove poti. Nič ni nemogoče, vse je možno, če imaš željo početi stvari v življenju dobro.

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU.

TEKST Playboy FOTO Matic Kremžar

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.