10. 5. 2021, 11:30

Elon Musk (na Saturday Night Live) razkril, da ima Aspergerjev sindrom

profimedia

Inovativni podjetnik Elon Musk je medtem, ko je vodil komičen del oddaje Saturday Night Live, razkril, da ima Aspergerjev sindrom, t.j. eno od oblik avtizma.

49-letnik je gledalcem povedal, da je 'prva oseba z Aspergerjem, ki vodi oddajo' in za to takoj prejel ovacije tam prisotnega živega občinstva. To je bilo prvič, ko je Elon Musk o tem javno spregovoril.

"Ne premorem vedno pravega tona ali variacij, kako govorim ... in rekli so mi, da je to dober temelj za odlično komedijo," se je pošalil v svojem otvoritvenem monologu. "Pravzaprav nocoj ustvarjam zgodovino kot prva oseba z Aspergerjem, ki vodi Saturday Night Live."

Na družbenih omrežjih so se po prvem šoku nato oglasili mnogi, ki so Muskovo izjavo popravili z navedbo, da je bil prvi v resnici komik Dan Aykroyd, ki je odkrito spregovoril tako o Tourettovem kot Aspergerjevem sindromu in hkrati vodil Saturday Night Live.

"Poglejte, saj vem, da včasih rečem in objavim kaj čudnega, ampak tako pač delujejo moji možgani," je še rekel Elon Musk.

"Vsem, ki sem jih kadar koli užalil, bi rad povedal, da sem na novo izumil električne avtomobile, ljudi pošiljam na Mars v raketah. Mar res mislite, da bi vse to lahko počel nek miren, normalen dedec?"

Kaj je Aspergerjev sindrom?
  • Aspergerjev sindrom je oblika avtizma, vseživljenjsko stanje, ki se kaže v tem, kako posameznik razume svet okoli sebe, procesira informacije in vzpostavlja odnose z drugimi ljudmi.
  • Za Aspergerjev sindrom je značilna tudi večinoma "skrita nezmožnost", kar pomeni, da o te vrste avtizmu ne moremo sklepati po videzu osebe.
  • Čeprav obstajajo podobnosti z avtizmom, imajo ljudje z Aspergerjevim sindromom manj težav pri govorjenju in so pogosto povprečno ali nadpovprečno inteligentni.

Več o tem: avtizem.net

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.