Emily v Parizu: lik "kradljive Ukrajinke" skoraj zanetil diplomatski spor

Slabe kritike, a dobra gledanost serije

6. 1. 2022, 09:27 | Scena | Piše: A. K.

              Emily v Parizu: lik "kradljive Ukrajinke" skoraj zanetil diplomatski spor (foto: Profimedia) Profimedia

Morda po naključju, morda namenoma Netflixova serija Emily v Parizu vedno znova ponudi kakšno kost za glodanje: oblačila glavne protagonistke, stereotipne upodobitve Francozov, zdaj pa še problematičen prikaz Ukrajincev oziroma natančneje, Ukrajink.

Če ste si že ogledali epizodo, v kateri Emily (Lily Collins) na tečaju francoščine spozna Petro (Daria Panchenko) iz Kijeva, ki našo naivno junakinjo po jezikovni zagati povabi na skupno "nakupovanje", kjer pa se izkaže, da za luksuzne dobrine ne namerava plačati in nič hudega slutečo Emily spodbudi k begu iz trgovine, ste se gotovo tudi vi vsaj malce zdrznili.

Profimedia

Omenjeni lik "kradljive Ukrajinke" pa je zelo razburil ukrajinskega kulturnega ministra Oleksandra Tkachenka, ki je upodobitev ukrajinske ženske v omenjeni nanizanki označil za "nesprejemljivo" in "žaljivo". Pri CNN-u so njegove besede povzeli: "Ali tako v tujini vidijo Ukrajince? Kradejo, želijo dobiti vse zastonj, se bojijo deportacije? Tako ne bi smelo biti."

Tkachenko je dodal še, da je z globalizacijo svet spoznal ukrajinsko kulturo a da "očitno to ni dovolj". Omenil je še upodobitve ukrajinskih moških v mainstream filmih 90. in začetka 21. stoletja, ko so večinoma nastopali v vlogah gangsterjev, kar je očitno še vedno težava. "Še naprej se moramo boriti proti stereotipom," je sklenil.

Emily v Parizu je lahka tarča kritikov, v prvi sezoni je bilo veliko govora o stereotipnih pogledih na Pariz - je Eifflov stolp resnično edina znamenitost, vredna pozornosti? - in Francijo, skozi oči ustvarjalcev serije z Darrenom Starom (Seks v mestu) na čelu so tako rekoč vsi Francozi osorni, verižni kadilci in vsepovprek skačejo čez plot.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily In Paris (@emilyinparis)

Mnoge so ujezili tudi z novim likom, Britancem Alfiejem, ki, kako pričakovano, raje ob hladnem pintu gleda nogomet v svojem najljubšem pubu, kot da bi posedal ob kavi in rogljičih v kaki "tipično francoski" kavarni.

Profimedia

Kakorkoli že, pri Netflixu si manejo roke, saj je serija kljub kritikam in zgražanju mnogih dobro sprejeta med gledalci, ki jim ponuja lahkoten pobeg od covidne resničnosti - v seriji so se omembi pandemije v celoti izognili, čeprav jim je bojda dodobra otežila snemanje druge sezone na pariških ulicah.