Erotične risbe Duncana Granta, ki so veljale za uničene, so bile skrite pod posteljo

Lastnik je presodil, da je čas za javno objavo

10. 10. 2020, 10:06 | Scena | Vir: STA

              Erotične risbe Duncana Granta, ki so veljale za uničene, so bile skrite pod posteljo (foto: profimedia) profimedia

Razkritje več sto erotično eksplicitnih risb slikarja Duncana Granta, vrednih dva milijona funtov, je presenetilo strokovnjake, ki so mislili, da so bila dela uničena ali izgubljena. Risbe so bile zadnje desetletje skrite pod posteljo gledališkega scenografa, ki se je sedaj odločil, da je nastopil čas, da jih deli z javnostjo.

Zbirka erotičnih risb Granta, enega najbolj uveljavljenih britanskih slikarjev sredine 20. stoletja, znanega po portretih in krajinah, se je ohranila po zaslugi prijateljev, ki so si risbe predajali skrivoma, poroča britanski BBC. Veljalo je, da so bile risbe, ki upodabljajo predvsem moško erotiko, uničene, je povedal Darren Clarke, vodja umetniških zbirk v hiši Charleston, kjer je Grant živel in ustvarjal z Vanesso Bell, slikarko in sestro pisateljice Virginie Woolf. Hiša je postala eno izmed središč angleškega umetniško-intelektualnega kroga Bloomsbury, katerega član je bil tudi Grant.

Zbirka 422 risb na papirju prikazuje vse predstavljive spolne akte, pravi Clarke, ki je dela opisal kot Kamasutro Grantove seksualne domišljije, hkrati pa je tudi poudaril, da so bila mnoga eksplicitno kvir umetniška dela v vseh teh letih uničena.

"Sorodniki so jih uničili, da bi zaščitili ugled umrlega umetnika ali celotne družine," je povedal.

Grantove risbe so nastale v 40. in 50. letih prejšnjega stoletja, v času, ko je bila homoseksualnost v Angliji nezakonita. Grant je imel temnopolte prijatelje, ki so bili hkrati tudi njegovi ljubimci in modeli za ustvarjanje. Ena izmed rdečih niti zbirke so tudi podobe medrasnih parov, kar je še povečalo nevarnost morebitnega takratnega razkritja.

Grant se je zavedal te nevarnosti, zato je zbirko leta 1959 podaril prijatelju in prav tako slikarju Edwardu Le Basu z opozorilom, da so risbe zelo zasebne narave. Po Le Basovi smrti leta 1966 je obveljalo, da so bile risbe uničene, morda celo zažgane, a se je nedavno izkazalo, da so bile rešene in so pred 11. leti pristale pri gledališkem scenografu Normanu Coatesu, ki jih je hranil pod svojo posteljo ter občasno delil s prijatelji.

"Vsakogar so popolnoma osupnile, saj so tako eksplicitne," je povedal Coates, ki je še dodal, da so nekateri upodobljene spolne akte verjetno poskušali poustvariti doma.

Po letih skrivanja del se je odločil, da je sedaj nastopil čas, da javnost ugleda Grantove risbe, ter jih podaril hiši Charleston, ki skrbi za Grantovo kulturno dediščino. "Mislim, da se je svet spremenil in Duncana Granta že dolgo časa ni več," je dejal. Grant je umrl leta 1978 v 94. letu starosti.

Charleston, ki je trenutno zaprt za obiskovalce zaradi koronavirusa, risb ne namerava prodati, temveč upa, da bo pridobljena zbirka spodbudila še več donacij, medtem ko se hiša pripravlja na ponovno odprtje, ki bi omogočilo prvo javno razstavo Grantovih erotičnih risb.