2. 2. 2021, 11:27

Evropejec leta 2021 je meteorolog Petteri Taalas

profimedia
Evropejec leta 2021 je meteorolog Petteri Taalas (foto: profimedia)

Uredništva evropskih izdaj revije Reader's Digest so za Evropejca leta 2021, ki je s svojimi dosežki največ pripomogel, da živimo v boljšem svetu, izbrala 59-letnega finskega meteorologa Petterija Taalasa, generalnega sekretarja Svetovne meteorološke organizacije (SMO). Priznanje, ki ga podeljujejo že 26 let, je prejel na sedežu SMO v Ženevi.

Nagrada je priznanje Petteriju Taalasu za njegov prispevek pri spodbujanju k takojšnjim ukrepom. Taalas je evropske in svetovne voditelje, pa tudi Evropsko unijo, Združene narode in velike korporacije, kot sta IBM in Google, prepričal, naj prevzamejo svoj delež odgovornosti in sodelujejo pri preprečevanju podnebnih sprememb in blaženju njihovih posledic. »Vse več držav in posameznikov se zaveda dejstev, motivirani so za spremembe. Zdaj tudi kitajski in ruski voditelji govorijo o podnebnih spremembah ... Politiki morajo doseči mednarodni konsenz in skupaj z znanstveniki na podlagi neizpodbitnih dejstev prepričati odločevalce, da je čas za dejanja,« je dejal Taalas.

Taalas je posledice globalnega segrevanja občutil na lastni koži, ko je v času rekordnega toplotnega vala v severovzhodni Evropi julija 2010 počitnikoval v svoji hišici na Finskem, v bližini meje z Rusijo, kjer so divjali gozdi požari. Ogenj je bil tako blizu, da so se sprožali dimni alarmi v hiši.

Petteri Taalas se je rodil se je leta 1961 v Helsinkih, študiral je fiziko, nato pa meteorologijo; med študijem je spoznal bodočo ženo Anni, s katero imata pet (že odraslih) otrok. Preden je leta 2016 prevzel vodenje SMO, je bil generalni direktor Finskega meteorološkega inštituta. Sam se drži vsega, kar priporoča drugim ‒ v službo se vozi s kolesom, ima električni avtomobil, prehranjuje se vegetarijansko z izjemo rib. Doma in v počitniški hišici se ogreva in hladi z energetsko učinkovitima toplotnima črpalkama, za kateri pravi, da sta strošek nakupa upravičili v štirih letih.

Taalas občuduje mlade idealiste, kot je Greta Thunberg, in čeprav se ne strinja povsem z njo, pravi, »da je rezultat njenih prizadevanj na splošno pozitiven«. Ne odobrava pa metod skrajnih skupin in kampanj za ozaveščanje, ki temeljijo na strahu: »Mislim, da to ne pripomore k iskanju rešitev. Če javnost prizadevanja za blaženje posledic podnebnih sprememb doživlja kot paničarjenje, potem je to kontraproduktivno.«

Britanski znanstveni novinar Graham Lawton je zapisal, da Taalas svoje sporočilo izjemno spretno prenaša voditeljem, kot so Angela Merkel, Emmanuel Macron, Boris Johnson in generalni sekretar OZN António Guterres. »Taalas je strokovnjak in znanstvenik, a se znajde tudi na političnem in diplomatskem parketu. Pridobil si je pozornost politikov in ti ga upoštevajo, ker pozna pravila igre in se jih tudi drži.« Taalas se tej oceni samo nasmehne. Verjame, da nam lahko uspe zadržati dvig temperature približno dve ali tri stopinje nad predindustrijsko ravnijo. »To je uresničljiv cilj,« pravi.

Izjava klimatologinje dr. Lučke Kajfež Bogataj o Petteriju Taalasu

“Podnebne spremembe ne poznajo meja in zanje ni cepiva. Povezane niso le s spremembo vremenskih vzorcev, ampak tudi vse bolj vplivajo na našo blaginjo in varnost. Smo prva generacija, ki podnebne spremembe že čuti na svoji koži, in hkrati zadnja, ki lahko še omili njihov potek. To so sporočila, ki jih Petteri Taalas kot meteorolog, znanstvenik, profesor in vodja svetovne meteorološke organizacije, pošilja vsem, še zlasti pa svetovnim odločevalcem. Povsem zasluženo je postal Evropejca leta, saj nam vedno z optimizmom ponuja tudi rešitve – ljudje razpolaga tako s tehničnimi kot z denarnimi sredstvi, ki jih potrebujemo, da bi generacijam zanamcev zagotovili varen planet za življenje. Potrebujemo le voljo in znanje za nove poslovne oblike in priložnosti ter razmeroma majhne, a odločne posege v zdajšnji ne-trajnostni način življenja.”

Reader’s Digest v Evropi izhaja v 11 izdajah in devetih jezikih. Februarska številka, ki je izšla 1. 2. 2021, prinaša obširen članek o Petteriju Taalasu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.