28. 2. 2019, 10:27 | Vir: STA

Evrovizija zaradi političnih zdrah letos brez Ukrajine

profimedia
Evrovizija zaradi političnih zdrah letos brez Ukrajine (foto: profimedia)

Evrovizija bo letos minila brez ukrajinskega predstavnika. Nacionalna radiotelevizija UA:PBC je po tistem, ko z zmagovalko Maruv in še drugo- in tretjeuvrščenima predstavnikoma na nacionalnem izboru ni uspela doseči dogovora, odločila, da letos maja v Tel Avivu ne bo tekmovala, je zapisano na spletni strani tekmovanja.

V začetku tedna so mediji poročali, da zmagovalka ukrajinskega izbora za nastop na Evroviziji Maruv, ki so jo številni že uvrščali med favoritke za zmago, ne bo ukrajinska predstavnica na tem evropskem tekmovanju. Ukrajinska javna radiotelevizija UA:PBC je od 27-letnice, ki je v soboto Ukrajince prepričala s pesmijo Siren Song, zahtevala, da v 24 urah po zmagi podpiše pogodbo, s katero bi se zavezala, da začasno ne bo nastopala v Rusiji.

Glasbenica jim je zagotovila, da bo odpovedala prihajajočo turnejo po Rusiji, vendar pogodbe ni želela podpisati, ker naj bi vsebovala še nekaj spornih določil. Kot je dejala, ne bo dovolila, da jo uporabljajo kot politično orožje. Radiotelevizija se je takoj lotila iskanja novega predstavnika, kar pa ni obrodilo sadov, saj sta nastop v Izraelu zavrnili tudi drugo- in tretjeuvrščeni skupini Freedom Jazz in Kazka. Nato so sporočili, da se letos Ukrajina umika iz tekmovanja.

"Letošnji nacionalni izbor je opozoril na sistemski problem z glasbeno industrijo v Ukrajini - povezavo glasbenikov z agresorsko državo, s katero smo že peto leto v vojaškem konfliktu. Medtem ko so za nekatere te povezave sprejemljive, so drugi nad njimi ogorčeni in jih ne sprejemajo. Glede na trenutno situacijo in v skladu z ukrajinskim zakonom o javni radioteleviziji in zaradi pretirane politizacije nacionalnega izbirnega postopka, smo se odločili, da se umaknemo iz tekmovanja za Pesem Evrovizije," so v izjavi za javnost zapisali v UA:PBC.

Ukrajina je v globokem političnem sporu z Rusijo zaradi ruske pripojitve Krima leta 2014 in trditev o ruskem vmešavanju v vojno na vzhodu Ukrajine s proruskimi uporniki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.