4. 6. 2021, 20:20 | Vir: STA

Facebook Trumpa blokiral do leta 2023

Xinhua/STA
Facebook Trumpa blokiral do leta 2023 (foto: Xinhua/STA)

Facebook je sporočil, da bo nekdanji ameriški predsednik Donald Trump zaradi kršitve pravil na tem družbenem omrežju blokiran do začetka leta 2023, nato pa bo s pomočjo strokovnjakov preučil, ali njegova navzočnost na Facebooku še naprej predstavlja grožnjo za javno varnost.

Facebook, Twitter in Youtube so Trumpa januarja zaradi podžiganja nasilja po napadu njegovih privržencev na ameriški Kapitol blokirali tik pred koncem njegovega mandata. Trump sicer še naprej trdi, da so mu zmago na predsedniških volitvah novembra lani ukradli.

Neodvisni nadzorni odbor družbenega omrežja Facebook je sicer že v začetku maja odločil, da Trump še ne sme nazaj na Facebook. Odbor pa je kritiziral odločitev Facebooka o trajni blokadi in podjetju naročil, da to utemelji.

Pri Facebooku so danes izpostavili, da si Trump zaradi svojih kršitev njihovih pravil zasluži najstrožjo kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dvoletna prepoved sicer velja do 7. januarja 2023, saj je bil Trump z omrežja izključen 7. januarja letos. Če bodo ocenili, da je to potrebno, jo bodo nato še podaljšali.

"Glede na resnost okoliščin, ki so vodile v suspendiranje Trumpa, menimo, da predstavljajo njegova dejanja resno kršitev naših pravil, ki si zasluži najvišjo možno kazen v skladu z novimi izvršnimi protokoli," je sporočil podpredsednik Facebooka za globalne zadeve Nick Clegg.

Facebook je obenem posodobil svoje politike in, kot je zatrdil Clegg, politikom ne bo več nudil splošne imunitete za njihove zavajajoče ali žaljive objave zgolj na osnovi tega, da so njihovi komentarji zanimivi za širšo javnost oziroma vredni objave. Odslej bodo objave politikov obravnavali po enakih merilih kot objave vseh drugih.

"Vemo, da bodo številni ljudje na nasprotnih političnih bregovih današnjo odločitev kritizirali. A naša naloga je, da sprejemamo odločitve na čim bolj sorazmeren, pošten in pregleden način," je še poudaril Clegg.

In res je že kmalu sledila pričakovana kritika. Odzval se je Trump, ki je dvoletno blokado označil kot "žalitev za rekordnih 75 milijonov" svojih volivcev ter ponovil trditev, da so mu lanske volitve ukradli. Facebook je obtožil cenzure in utišanja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.