8. 10. 2021, 09:29 | Vir: STA

Faksimile rokopisa Steinbeckovega romana Sadovi jeze vključuje tudi številne kletvice

profimedia
Faksimile rokopisa Steinbeckovega romana Sadovi jeze vključuje tudi številne kletvice (foto: profimedia)

Pri SP Books so izdali faksimile rokopisa znamenitega romana ameriškega pisatelja in nobelovca Johna Steinbecka Sadovi jeze. V rokopis romana, ki ga je Steinbeck na temo migracij sezonskih delavcev napisal v manj kot 100 dneh, so vključene številne kletvice, po pisanju Guardiana pa je iz njega moč razbrati pisateljevo nujo po pisanju.

V romanu Sadovi jeze je Steinbeck, ki je tedaj že izdal uspešni roman Ljudje in miši, popisal zgodbo o migrantih, o katerih je sicer poročal kot novinar časnika San Francisco News. Ob pisanju je po navedbah britanskega Guardiana občutil velik pritisk in odgovornost, kar je tedaj zabeležil tudi v svoj dnevnik:

"To mora biti dobra knjiga. Preprosto mora biti. Nimam izbire. Mora biti kar najboljša stvar, ki sem se je kadarkoli lotil - počasi, a z gotovostjo, izpiliti moram detajl za detajlom, dokler se ne pokažeta podoba ali izkušnja."

Neodvisna založba SP Books je faksimile rokopisa romana, ki ga je Steinbeck pisal med majem in oktobrom 1938, izdala v četrtek. Rokopis zaznamuje pisateljeva drobna pisava, uvaja pa ga napis z velikimi tiskanimi new start (novi začetek). Steinbeck je namreč že skušal pisati o izkušnjah migrantov v drugem delu, ki ga je nato uničil.

Med besedilom je zaznati pripis Big Writing (velika pisava), s čemer se je opomnil, naj piše čitljivo, da bo lahko njegova prva žena Carol Steinbeck rokopis kasneje lažje pretipkala. Kljub opomniku pa se pisava vse bolj manjša, celo do točke, da je avtor proti koncu knjige pri pisanju začel opuščati vejice, velike začetnice, pike in premi govor. Ob koncu osmega poglavja, nekje na polovici knjige, je zapisal, da je bil tudi ta "dolg pesjan", pod zadnji stavek romana pa je 26. oktobra 1938 ponovno z velikimi tiskanimi črkami napisal konec.

Pri SP Books so zapisali, da Steinbeckov rokopis od začetka do konca priča o osredotočenosti, odločnosti in disciplini, s katero se je Steinbeck lotil pisanja romana. Pri založbi so doslej že objavili več rokopisov znanih romanov, med drugim Frankensteina Mary Shelley in Petra Pana Jamesa Barrieja, še piše Guarduian.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.