15. 3. 2018, 06:35 | Vir: STA

Festival Tresk tudi letos povezuje domače založnike, distributerje in ustvarjalce

MINI Nite pred Kino Šiška

V Ljubljani bo danes in v petek potekal festival Tresk #9 - Obračun glasbe in založništva. Glasbeno-založniški dogodek Radia Študent predstavlja domače založnike, distributerje in ustvarjalce. Tudi letošnja izdaja bo povezala tradicionalno sejmišče, vizualne natečaje, delavnice in koncerte. Festivalski dogodki bodo v Kinu Šiška in Klubu K4.

Tresk ohranja utečeno tradicijo, da kot eden prvih festivalov v koledarskem letu tako najširši javnosti kot poletnim festivalom predstavi manj znane in še neuveljavljene izvajalce, ki pa si glede na svojo kakovost zaslužijo širšo podporo. S tradicionalnim sejmiščem ostaja tudi edini festival, ki združi vse založnike na Slovenskem, je na nedavni novinarski konferenci povedal direktor zavoda Radio Študent Tomaž Zaniuk.

Sejmišče in glasbeni nastopi

V Kinu Šiška bo danes od 18. do 23. ure odprto sejmišče, na katerem bo svoje nedavne pa tudi starejše izdaje predstavilo okrog 20 založb. Prav tako bodo že danes razglasili najboljše z vizualnih natečajev, na katere je prispelo 36 podob albumov, 23 podob glasbenega dogodka in 67 koncertnih fotografij, nagrajena dela pa bodo nato od 16. do 23. marca na ogled v Pritličju.

Glasbeni program bo uvedel nastop zasedbe Zero6teen, ki, kot so zapisali organizatorji, pretresa prizorišče domačega raperskega meteža, oživlja zakotne ljubljanske ulice in snuje nove prevrate svojega žanra. Sledila bo skupina Container Doxa, ki bo premierno predstavila svoj prvenec Less Than Nothing, ki te dni izide pri Založbi Radia Študent.

Nastopili bodo še nedavno obujene legende jugoslovanskega novega vala Grupa 92 ter ljubljanski bratski tandem Buraza, za katerega bo to njegov prvi nastop v živo pod tem imenom.

V petek nadaljevanje koncertov

V petek se bo koncertni del nadaljeval v Klubu K4, kjer bodo oba odra zavzeli člani Spejs kolektiva - Junker, kaluza8, Tschimy, Pinta & simon$ezdie ter .čunfa, Whynnel & Cookie, ki bodo zastopali barve klubskih kolektivov Trite, Heroic/Loot the Poor in Trillity. Z Dunaja pa prihaja Mo Vibez.

Vsakoletni glasbeno-založniški dogodek tematizira slovensko alternativno glasbeno sceno in plete socialno mrežo glasbenikov, vizualnih ustvarjalcev, založnikov, distributerjev, organizatorjev, medijev ter tudi podpornikov in poslušalcev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.