A. R. | 1. 9. 2022, 13:41

Ajda Smrekar na velikem platnu s Cavazzo: "Z ustnicami, ki so ti domače, se je veliko prijetneje poljubljati."

Mare Vavpotič

Igralca in zaljubljenca Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza sta na svečani filmski premieri Gajin svet 2, kjer igrata eno pomembnejših vlog, spregovorila o pasteh in nevarnostih, ki smo jim izpostavljeni na družbenih omrežjih, o vdorih v profile ter o posebni funkciji, ki sta jo imela pri ustvarjanju novega filma.

V novi mladinski romantični komediji Gajin svet 2 - poleg mladih igralcev Ume Štader in Eneja Černeta Berčiča - v glavnih vlogah navdušujeta tudi Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza

Film, katerega režiser je Peter Bratuša, je izjemno prijeten in lahkoten. A hkrati obravnava temo spletnih zlorab med mladimi. Tako Ajda kot Sebastian sta že na lastni koži občutila negativne plati družbenih omrežij. Na filmski premieri v Križankah, kjer si je nadaljevanje uspešnice iz leta 2018 ogledalo več kot 1300 gledalcev, sta z nami delila svoje izkušnje.

"Ko sem pred leti snemala eno serijo, so me producenti klicali, zakaj se po Facebooku, na strani za oboževalce te serije, prepiram z drugimi. Potem smo ugotovili, da gre za lažen profil, kjer se nekdo pod mojo fotografijo in z mojim imenom in priimkom izdaja zame. Tisto je bila kar neprijetna izkušnja," se za Metropolitan spominja Smrekarjeva, ki si je potem sicer ustvarila profil, a kot pravi je bolj "lena uporabnica", saj ga ima predvsem za promocijo svojega dela.

Mare Vavpotič

Tudi njen srčni izranec Sebastian Cavazza je imel težave na družbenih omrežjih.

"Tudi meni so vdirali v profile, sicer jih več kot desetletje nimam več. Ko so se začela družbena omrežja, kot je Facebook, sem imel profil zaradi svojih stikov v tujini, od sodelavcev do prijateljev. Potem ko sta bila sinova stara 10 in 12 let, sta želela imeti profil na Facebooku. Rekel sem jima: 'Če se jaz potopim, se bosta vidva tudi.' In sta odvrnila, da ja. Jaz sem storil socialni samomor (op. a. umik z družbenih omrežij), če temu tako rečem, onadva sta bila seveda nazaj čez tri mesece," prizna 49-letni Cavazza, ki je bil tudi sam žrtev vdora.

"Večkrat se mi je zgodilo, da so mi vdrli v profil, ustvarjali lažne profile, tako da je situacija precej zaskrbljujoča. Mislim, da je ta film (Gajin svet 2) ena lepa popotnica vsem mladim in otrokom ter staršem, da si pogledajo, kakšne pasti čakajo to našo mladino. Otroci, bodite previdni na spletu," je opozoril priljubljeni igralec.

Mare Vavpotič

Ne samo igralca tudi mentorja igre

En mesec pred začetkom snemanja sta Uma Štader in Eneja Černe Berčič imeli intenzivne igralske vaje, s katerimi sta se pripravljala na vlogo. Mlada igralca sta se kalila pod budnim očesom in mentorstvom uigranega tandema Ajde in Sebastiana.

Arhiv filma Gajin svet

"Bil je lep izziv. Uma in Enej sta celo lansko poletje 'žrtvovala' za film, kar se vidi. Veliko smo vadili. Tudi Sebastian (Cavazza) je, kolikor mu je čas dopuščal, prihajal na vaje. Iz dneva v dan sta zelo napredovala. Ko smo snemali, sta bila tako zelo pripravljena, da sem imela solzne oči, ko sem ju gledala. Tako sem ponosna na oba, da kar kipi ven iz mene."

Ajda kot učiteljica saksofona, Sebastian kot zdravnik internist in oče dveh odraščajočih deklet

Ajda v filmu igra milo in zelo toplo osebo - Gajino učiteljico saksofona Emo. "Moj lik ima predvsem nehvaležno vlogo, v smislu, ker pride kot zadnja k družini. Ta družina jo mora sprejeti. Meni je ta film ravno zato tako dragocen, ker pokaže, da čeprav starša nista več skupaj, družina ostaja družina in so družina vsi tisti, ki skrbijo drug za drugega in se imajo radi," za Metropolitan pove Smrekarjeva. Medtem pa si Cavazza kot zdravnik internist po ločitvi da novo priložnost za ljubezen z Emo. 

Arhiv filma Gajin svet

So poljubi zaigrani?

Tokrat Smrekarjeva in Cavazza, ki sta par tudi zasebno, igrata zaljubljenca, ob tem pa priljubljena igralka razkriva, ali so njuni poljubi v filmu zaigrani ali pristni?

"Mislim, da vsi poljubi na platnu in na odru morajo biti pristni, vsaj videti morajo pristno, se je pa pač z domačimi ustnicami veliko bolj prijetno oziroma sproščeno poljubljati kot z drugimi (nasmeh)." 

Kje ju bomo lahko spremljali jeseni?

Ajdo bodo gledalci lahko videli v različnih projektih, od gledališča do serij. "Ravnokar smo končali s snemanjem tretje sezone Vse punce mojga brata. Na snemanju smo se imeli luštno, mislim, da bo super sezona in da bodo to opazili tudi gledalci. Na filmskem platnu bo razen v poletni zgodbi Gajin svet 2 igrala tudi v prvem božičnem filmu Kapa.

"Imam zelo pestro, lepo sezono. Tudi V Imenu ljudstva se obeta 3. sezona, za katero že potekajo priprave, scenarij se pili. To bo poseben izziv."

Poleg omenjenih projektov so vrata na stežaj že odprli v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer so začeli z vajami za prihajajočo sezono. Obiskovalci gledališča boste Ajdo lahko videli v predstavah Idiot Dostojevskega in Nora Ibsena, Sebastiana pa v predstavi Bog masakra. Decembra pa ga čaka še premiera monodramskega projekta Shakespeare.