23. 5. 2022, 13:35 | Vir: STA

Slovenski film v Cannesu dobil TO nagrado

Foto osebni arhiv in Cannes Film Festival

V kategoriji TikTok kratki film je žirija skupno podelila dve glavni nagradi ter nagrado za scenarij in montažo. V tekmovalnem programu je sodelovalo 44 držav. Videoposnetke si je ogledalo 4,5 milijarde ljudi po vsem svetu.

Slovenski kratki film Love In Plane Sight Mateja Rimanića je prejel glavno nagrado na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu, ki je letos prvič vstopil tudi v partnerstvo s spletno platformo TikTok. V sklopu festivala je tako bila tekmovalna kategorija TikTok kratki film za kratke izvirne videoposnetke, dolge od 30 sekund do treh minut.

@rimanic Love In Plane Sight #TikTokShortFilm #fyp #fypシ #foryoupage ♬ Love In Plane Sight Short Film - rimanic

Matej Rimanić je študent tretjega letnika Akademije umetnosti v Novi Gorici. Njegov kratki film Love In Plane Sight pripoveduje o dveh bodočih zaljubljencih, ki komunicirata prek balkonov. Ustvarjalno ekipo sestavljajo še direktor fotografije Nik Kranjec, poleg Rimanića še igralka Eva Mlakar, oblikovalec zvoka Alen Fekonja in svetovalec Luka Jurinčič.

Foto osebni arhiv in Cannes Film Festival

"Nagrada nam najprej seveda pomeni potrditev za dobro opravljeno delo. Ustvarjanje filmov je ekipni šport, tako da ta zmaga ni samo moja, je nagrada vseh nas, ki smo pri projektu sodelovali. Vsi smo v tem svetu, tako da se že veselimo novih priložnosti in izzivov," je povedal Rimanić ob prejemu nagrade.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MATEJ RIMANIC (@matejrimanic)

Rimanić je še povedal, da sta se z direktorjem fotografije Nikom Kranjcem v Cannesu večkrat pošalila, da je po letih garanja to šele začetek.

"Osebno upam, da mi bo ta nagrada odprla vrata v širši filmski svet, saj se želim s tem profesionalno ukvarjati na svetovni ravni. Dva najboljša občutka na svetu sta, ko ti uspe nekoga nasmejati do joka in ne more več dihati in obratno; ko tebe nekdo nasmeje do joka in ne moreš več dihati. Delam komedije, saj menim, da svet jemljemo preveč resno. Ljudje bi se morali več smejati, zato upam, da bom lahko nekoč to omogočil čim več ljudem. Komedija je kot žanr zelo zanemarjena in ne dovolj cenjena. Moj največji cilj je, da ji dam spoštovanje, ki si ga zasluži, in pokažem svetu, da je narediti dobro komedijo tudi velika umetnost," je še povedal Rimanić.

Foto osebni arhiv in Cannes Film Festival

V žiriji je bilo nekaj drame

Predsednik mednarodne žirije je bil Rithy Panh, z oskarjem nominiran kamboški filmski režiser, ki je sicer zaradi težav z integriteto v času festivala odstopil, a se je natečaju kasneje ponovno pridružil. Člani žirije so bili še sudanska multidisciplinarna ustvarjalka Basma Khalifa, umetnica in filmska ustvarjalka Camille Ducellier, scenaristka in producentka Angela Diabang ter Khaby Lame, v Senegalu rojeni tiktoker, ki je eden najbolj priljubljenih ustvarjalcev aplikacije s 137 milijoni sledilcev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.