26. 5. 2022, 12:33 | Vir: STA

Znan letošnji nagrajenec Borštnikovega prstana

Bobo/STA/fotomontaža

Kmalu se bo začel tudi tekmovalni program festivala, kjer si bo letos mogoče ogledati večje število predstav kot v preteklosti. Kaj je razlog za takšno odločitev?

V Mariboru so razglasili letošnjega dobitnika Borštnikovega prstana, ki velja za osrednjo slovensko nagrado za igralsko ustvarjalnost. Prstan je prejel Ivo Barišič. Organizatorji so obenem predstavili letošnji program festivala, ki bo potekal med 30. majem in 12. junijem.

Nagrajeni igralec je bil petinštirideset let član igralskega ansambla SNG Nova Gorica, zdaj pa je že sedem let upokojen. Letos smo ga lahko gledali tudi v filmu Vesolje med nami, v  katerem je vrhunsko odigral vlogo oslepljenega astronoma Hermana. 

SNG Nova Gorica/ Foto atelje Pavšič Zavadlav

Nagrajenec bo prstan prejel na zaključni slovesnosti

Žirijo, ki je izbrala letošnjega dobitnika Borštnikovega prstana, sestavljajo režiser Jernej Lorenci, gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran in lanska prejemnica te nagrade za življenjsko delo Jette Ostan Vejrup.

Zmagovalcu bodo prstan izročili na zaključni slovesnosti 57. Festivala Borštnikovo srečanje 12. junija, ko bodo podelili tudi druge festivalske nagrade.

Letos več predstav kot običajno

Letošnji tekmovalni program bo sicer obsegal višje število gledaliških predstav kot ponavadi. Zaradi daljšega obravnavanega obdobja, kar je posledica ukrepov zaradi covida-19, je namreč selektorica Nika Leskovšek izbrala 16 predstav, ki se bodo pomerile za festivalske nagrade. Prejšnja leta je bilo lahko v tekmovalnem programu največ 12 predstav.

Nada Mihajlović/STA

Odprtje festivala bo 3. junija

Festival, ki je poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku, v Mariboru prirejajo od leta 1966 in velja za osrednji slovenski gledališki festival. Prejšnja leta je potekal v jesenskem času, lani pa so ga na pobudo umetniškega direktorja Aleša Novaka prestavili na začetek poletja.

Slavnostno odprtje letošnjega festivala bo 3. junija v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor s sodobno plesno uprizoritvijo Prelisičiti hudiča (Outwitting the Devil) angleškega koreografa Akrama Khana, ki jo je navdihnil starosumerski Ep o Gilgamešu.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan