L. PA. | 21. 10. 2023, 07:00

Ne veste, kako zaposliti mulce med jesenskimi počitnicami? Čakajo jih "čist hudi" dokumentarci za otroke!

MMC RTV SLO

Oddaje prinašajo zabavne voditeljice, goste, polne različnih izzivov, in junake dokumentarnih filmov, ki jih bo mogoče spremljati na poti do zastavljenega cilja.

Poleti smo poročali o tem, da ustvarjalci kratkih dokumentarnih filmov za mlade Izzivalci na RTV Slovenija iščejo najstnike s starimi starši z demenco, ki bi bili pripravljeni spregovoriti o svoji izkušnji.

Poziv za sodelovanje je bil uspešen, saj so našli protagonistko, film pa je trenutno v postprodukciji in bo na televiziji prihodnje leto. "V njem se bo gotovo našlo lepo število mladih, seveda pa tudi vsi mi, ki imamo na različne načine izkušnje z demenco," pravi scenaristka in urednica Izzivalcev Tina Antončič.

Čeprav bo epizoda Izzivalcev, posvečena demenci, nedvomno nekaj posebnega, pa si lahko do takrat obetamo še nekaj drugih, prav tako poučnih in zanimivih vsebin. Ekipa Izzivalcev je namreč pravkar posnela oddaje z dokumentarnimi filmi, ki bodo na sporedu med krompirjevimi počitnicami. Od ponedeljka do petka se bodo otroci tako lahko družili s Počitniškimi izzivalci, ki prinašajo zabavne voditeljice, goste, polne različnih izzivov, in junake dokumentarnih filmov, ki jih bomo spremljali na poti do zastavljenega cilja.

"V ponedeljek se bomo vrnili k naravi, v torek tehtali med profesionalnim športom in prostim časom, sreda bo posvečena besedam in javnemu nastopanju, v četrtek vas vabimo na dober trift in v petek na potapljanje in ribolov. Vsako jutro vas bo čakal tudi namig za potep po Sloveniji, ki ga bodo za vas pripravili učenci in mentorji iz OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, OŠ Gornja Radgona, OŠ Veliki Gaber, OŠ Zbora odposlancev Kočevje in OŠ Cerklje ob Krki," pove Tina Antončič.

Celoten spored dokumentarnih filmov si lahko ogledate spodaj:
 
30. 10.: Nazaj k naravi

Krompirjeve počitnice se bodo z voditeljico Matejo Leban začele zelo naglas. Z afriškimi in kubanskimi ritmi bodo gledalce prebudili člani tolkalne skupine Perkakšns, ki bodo pokazali, da ja kravji zvonec lahko tudi glasbilo. In čeprav kravji zvonec lahko povzroči glavobol, so krave simpatična in čuteča  bitja, bo povedal pastir Thomas, ki je izkusil pastirsko življenje v Italiji. Obisk Planine Laz bo pokazal, kako drugače teče čas, ko se med počitnicami spremeniš v sirarja in pastirja. Včasih se je fino vrniti k naravi, se strinjajo mladi. A menjava telefona za pastirske naloge je lahko tudi zahteven počitniški izziv.
 
 31. 10.: Moja prihodnost

Voditeljica Tina Antončič se bo v torek družila z mladimi športniki: gorsko kolesarko Marušo Terezo Šerkezi, smučarskim skakalcem Rokom Masletom in teniškim igralcem Aljažem Štorom. Izzivalec v dokumentarnem filmu bo 13-letni Lan, smučar prostega sloga. Znašel se je pred odločilno prelomnico: bi se popolnoma posvetil športu, v katerem je zelo dober, ali bi v življenju raje počel še kaj drugega? 
 
1. 11.: Moč besed

Voditeljica Jasna Merklin se bo s svojimi gosti spraševala, kakšna je lahko moč besed v glasbi, poeziji in pri javnem nastopanju. O tem bosta razmišljala 15-letni Mark Kalšek, ki rad nastopa in piše besedila, ter raper Leopold I. V seriji Izzivalci se bo predstavila 11-letna Hendi, ki s poezijo izrazi svojo izkušnjo z begunstvom. Boris in Ulijana, ki sta pred dobrim letom zaradi vojne v Ukrajini prišla v Slovenijo, pa bosta povedala, kako se onadva spoprijemata s težko preizkušnjo.

MMC RTV SLO

2. 11.: Vintage – oblačila z zgodbo

Četrtkovi Počitniški izzivalci bodo modni in okoljsko osveščeni. Pevec skupine MRFY, Gregor Strasbergar, in Tarin iz Šolskega centra Srečka Kosovela v Sežani bosta skušala voditeljico Marušo Prelesnik Zdešar navdušiti za "vintage" modo. Skupaj bodo povabili na triftanje, ponovno uporabo oblačil, in mini modno revijo vintage slogov iz televizijskega fundusa RTV Slovenija. Chirsty Bella, glavna junakinja dokumentarne serije Izzivalci, bo poskusila stkati tvid, gledalci pa bodo lahko z Martinom in Nikolino našli zamisli za ustvarjanje, ki ne škodijo okolju.

3. 11.: Pod gladino

V petek bo voditeljica Neža Prah Seničar gledalce izzvala z ribarjenjem in potapljanjem. O varnem potopu na vdih in opazovanju lepot pod gladino bodo pripovedovali David, Jakob in Astrid. V dokumentarni seriji Izzivalci se bo predstavil Ognjen iz Črne gore, ki lovi ribe in skrbi, da se v morju ohranja ekosistem. Druščini v studiu se bo pridružil tudi Marcel, ki muhari, torej lovi sladkovodne ribe. Spoznali bodo tudi morske deklice. 

MMC RTV SLO


 
Ves teden bo mogoče spremljati tudi dogajanje na družbenih omrežjih Izzivalcev, kjer bodo veseli vaših mnenj, čakajo pa vas tudi nagradna vprašanja z zanimivimi nagradami.