15. 4. 2022, 20:14

Kontroverzna erotična drama 365 dni: postavni Michele dobil hudo konkurenco!

Profimedia

Erotična drama 365 dni, ki je lansko poletje na Netflixu nepričakovano skočila med najbolj gledane vsebine, je navkljub ostrim kritikam vendarle dobila nadaljevanje. Se italijanski igralec Michele Morrone, ki je s filmom postal pravi seks simbol, vrača tudi v drugo?

Film, ki ga nekateri označujejo za poljsko različico filma 50 odtenkov sive, v Variety pa so mu rekli kar novodobna Lepotica in zver, je junija 2021, ko se je začel ekskluzivno predvajati na Netflixu, hitro skočil med 10 najbolj gledanih vsebin na Netflixu v več kot 90 državah.

Zgodba, za katero avtorica knjižne predloge, 36-letna poljska pisateljica Blanka Lipinska, trdi, da je "85% resnična", predstavlja člana sicilijanske mafije, ki ugrabi žensko in ji nato ponudi leto dni, da se vanj zaljubi. Čeprav je film požel izjemen uspeh v gledanosti, pa so kritiški agregati zabeležili precej ostre odzive. Na Rottentomatoes ima film neverjetno kritiško oceno 0%, malce bolje pa se je odrezal pri gledalcih, katerih skupna ocena se je ustavila na 29%. 

Med kritikami gledalcev najdemo opise, ki pravijo, da je film "huronsko žaljiv", "celostno obupen" in "kinematografski primer bičanja samega sebe". Kritiki ob tem pravijo, da je problem predvsem v načinu obravnave precej toksičnih tematik, saj naj bi film skušal v romantični luči predstaviti kulturo posilstva in Stockholmski sindrom. 

Kritikam navkljub pa ni mogoče oporekati izjemni popularnosti naslova, ki je pritegnil pozornost mnogih predvsem zaradi izjemne kemije med glavnima igralcema. Italijanski igralec Michele Morrone kot don Massimo in poljska igralka Anna-Maria Sieklucka kot Laura Biel sta v filmu izražala izjemno povezanost in prepričljivo izpeljala tudi najbolj vroče BDSM scene (kratica za več besed, ki se nanašajo na spolni užitek, kjer dominira ena ali druga oseba, op. a).

Zdaj pa je že jasno, da bo filmsko različico ugledala celotna knjižna trilogija 365 dni. Drugi del na Netflix prihaja že ta mesec.

Kdo bo tokrat alfa samec?

Če ste sledili prvim govoricam, ste verjetno ujeli, da se v drugi del filma 365 dni vrača italijanski igralec Michele Morrone, seveda v poznani vloga Massima, ki je v svojem mafijskem dvorcu gostil ugrabljeno dekle. A sedaj ne bo več imel primata na osrednjo moško vlogo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michele Morrone (@iammichelemorroneofficial)

Konkurenco v vodilni moški vlogu bo v drugem delu predstavljal italijanski igralec Simone Susinna. Njegova prisotnost bo po kar nekoliko absurdnem zapletu ustvarila ljubezenski trikotnik, ki bo predstavljal osrednjo narativno pot drugega dela. Ob tem spletu že krožijo vprašanja, kateri od dveh lepotcev bo tokrat najbolj prepričal gledalke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simone Susinna (@susinnasimone)

Vrača se tudi Anna-Maria Sieklucka kot Laura, center Massimove obsesije. Ob njej bomo ponovno opazili tudi Magdaleno Lamparsko kot Olgo, Laurino prijateljico. Vračajo se še nekateri drugi liki iz prvega dela. 

Kaj prinaša zgodba drugega dela?

Čeprav se zdi, da se je prvi film končal s ključnim nerešenim vprašanjem, pa ta dilema niti ni dilema, če vemo, da obstajata še dve knjigi, ki bosta temelj za naslednja dva filma. V drugi knjigi Massimo in Laura začneta na novo, a zadeve zakomplicira Marcelo 'Nacho' Matos (lik Simona Sussina), ki ugrabi Lauro. Ja, tudi drugi del se vrti okoli ugrabitve. In ja, Laura se ponovno zaljubi. Rezultat je ljubezenski trikotnik, ki v to dramatično mešanico vplete še nosečnost in celo zlobnega dvojčka. 

So pa pri Netflixu namignili, da bodo – glede na odzive na prvi film – tokrat previdneje pristopali k nekaterim bolj problematičnim temam.

Kdaj bo film na ogled?

Izid filma na Netflixu je načrtovan za 27. april 2022, izšel pa bo pod naslovom 365 Dni: Ten Dzien (365 Days: This Day). Trenutno je izid potrjen za Združene države in Poljsko, a se pričakuje, da bo na ta dan film na voljo na Netflixu po vsem svetu.

Snemanje filma je bilo sicer zelo turbulentno. V pogovoru za portal Oprah Daily je avtorica Blanka Lipinska o nadaljevanju začela govoriti februarja 2021, ko je povedala, da je bilo načrtovano snemanje zaradi covid-19 večkrat prestavljeno, po poročanjih tujih medijev, pa se je potem vendarle začelo junija 2021 v Varšavi in nato nadaljevalo v Italiji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.