14. 10. 2023, 13:50 | Vir: STA

Zvezdnik, ki smo si ga zapomnili po številnih kultnih vlogah, se za vedno poslavlja od filmskih platen

Profimedia

Legendarni igralec, ki tudi s svojim najnovejšim filmom žanje zelo dobre kritike, se je odločil za slovo.

Britanski igralec Michael Caine je pri 90 letih potrdil, da se po svojem zadnjem filmu umika iz igralstva. "Vedno govorim, da se bom upokojil. Zdaj se," je povedal za BBC Radio 4. Kmalu pa naj bi izšel njegov roman, kriminalka o policijskem detektivu z naslovom Deadly Game.

Profimedia

Z zadnjim filmom požel zelo dobre kritike

"Edine vloge, ki jih lahko dobim, so 90-letni moški. Ali morda 85-letniki," je še povedal Caine. "Ne bodo mi dali glavne vloge ... Imate lepe fante in dekleta. Zato sem pomislil, da bi lahko tudi odšel z vsem tem," je dodal. Caine je v preteklosti že večkrat nakazal, da se namerava upokojiti, a si je nato vedno premislil.

Nazadnje je zaigral v filmu The Great Escaper. Za vlogo v tem filmu je prejel "neverjetne" kritike. "Kaj naj naredim, da bom to presegel?" se je ob tem vprašal Caine, ki v filmu igra vojnega veterana. Ta izgine iz doma upokojencev, da bi se lahko udeležil praznovanje 70. obletnice zavezniškega izkrcanja v Normandiji med drugo svetovno vojno. Vlogo v filmu je trikrat zavrnil, preden jo je sprejel. Cainova soigralka v filmu Glenda Jackson je umrla junija po koncu snemanja.

Profimedia

Mlajši gledalci se ga bodo najbolj spomnili iz Viteza teme

Caine je v osmih desetletjih nastopil v več kot 160 filmih. Kultni filmi, kot so Italijanska misija in Ubijte Carterja ter vojni ep Zulu, so mu v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja prinesli svetovno slavo. V starosti je med drugim blestel v trilogiji Vitez teme.

Caine je dvakrat prejel oskarja za najboljšo stransko vlogo, za Hannah in njeni sestri (1986) in Hišni red (1999). V svoji rodni Veliki Britaniji ima status kultne zvezde. Glasbena skupina Madness mu je med drugim posvetila pesem (Michael Caine). Pogosto tudi posnemajo njegov značilen glas in način govora.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord